Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Är hundraprocentig återvinning av zinkinnehållande stoft och slam möjlig?

På metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har det utvecklats och byggts en ny försöksanläggning, baserat på AGAs OXYFINES-teknik, som den 27 – 29 augusti ska testas i skarpt läge. Målsättningen är att det på sikt ska kunna ske en hundraprocentig återvinning av bland annat masugnsslam, en restprodukt från råjärnstillverkning. Media är välkommen att närvara under försökskampanjen.

Där andra ser problem och hinder kan vi, tack vare spetskompetens, nyfikenhet och kreativitet, hitta konstruktiva lösningar. I skriften "Industrinytta" presenterar vi några exempel på forskning för en hållbar framtid.

Forskning för en hållbar framtid

Där andra ser problem och hinder kan vi, tack vare spetskompetens, nyfikenhet och kreativitet, hitta konstruktiva lösningar. I skriften "Industrinytta" vill vi presentera några exempel på aktuella forskningsprojekt, som visar på vad vi gör.

Forskning som kan hjälpa företag att hitta affärskoncept som gör dem både mer lönsamma och bättre på att bygga ett hållbart samhälle. Från vänster Katarina Lundqvist och Sara Rosendahl, Swerim.

Konsten att göra affärer genom industriell symbios

Hur kan företag i industrin hitta affärskoncept som gör dem bättre på att bygga ett hållbart samhälle? Det har en grupp forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim fokuserat på, i en aktuell studie.

Ulf Sjöström, projektledare, Swerim.

Receptet som möjliggör återvinning av nyttiga metaller

Miljöfarligt slam, som istället för att ta skrymmande plats i en deponi, kan förvandlas till något användbart – en industriell dröm som kan bli verklighet. Företagen gör både en ekonomisk och miljömässig vinst.

Markus forskardröm handlar om att vara först

Målmedveten som en elitidrottare går han till sitt laboratorium varje dag. Markus Uhlirsch arbetar med 3D-printing på metallforskningsinstitutet Swerim. Hans främsta arbetsredskap är den så kallade lilla byggtanken. Sen den kom på plats står företagen i kö för att materialutveckla legeringar till allt från rotorblad till höftproteser.

Grafenpulver. Foto: Cecilia Tilli, Graphmatech.

Nytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printing

Grafen är 200 gånger starkare än stål, böjligt och har hög termisk och elektrisk ledningsförmåga. Nu vill forskare och industri undersöka hur de goda egenskaperna kan användas genom att tillsätta grafenpulver i additiv tillverkning (3D-printing) av komponenter till industrin.

Gymnasieelever från Luleå.

Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

– För mig var det verkligen intressant att komma utanför skolans värld och samarbeta både med forskare och industri”. Det säger Nermin Said, som tar studenten senare i vår och gjorde sitt gymnasiearbete i samarbete med Luleå tekniska universitet, metallforskningsinstitutet Swerim och SSAB.

Pressinbjudan – Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

Ungdomar i Norrbotten står inför ett smörgåsbord av branscher som vill locka dem. Kompetens- och personalbristen är stor på många håll. Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin.

Annika Stondl, Swerim

Tredubbling av intresset för 3D-printing av metall

Från 2015 till 2018 har det skett en tredubbling av antalet företag som arbetar med additiv tillverkning av metall, så kallad 3D-printing. En uppskattning säger att cirka 400 personer för närvarande arbetar med detta inom industrin, även det i princip en tredubbling sedan 2015. Ändå kan de företag som implementerat tillverkningsmetoden i kommersiell produktion fortfarande räknas på en hand.

Pelle Melin, Swerim

Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status

Svensk kvalitetssäkring av metall, tillverkad genom metoden PM HIP, är på väg att få internationell status. Tolv laboratorier runt om i Europa ska nu genomföra mätningar enligt den svenska standard som blev klar i augusti 2018. Det är ett viktigt steg på vägen mot att även den internationella standardiseringsorganisationen ISO ska godkänna testmetoden som sedan augusti 2018 är svensk standard.

Pelle Mellin i labbet på Swerim.

Pelle Mellin en av åtta utvalda

Pelle Mellin är en av åtta som beviljades 2,5Mkr i bidrag till doktorandstudier av Stiftelsen för strategisk forskning.

Visa mer