Pressmeddelande -
Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden
– För mig var det verkligen intressant att komma utanför skolans värld och samarbeta både med forskare och industri”. Det säger Nermin Said, som tar studenten senare i vår och gjorde sitt gymnasiearbete i samarbete med Luleå tekniska universitet, metallforskningsinstitutet Swerim och SSAB.
Ungdomar i Sverige står inför ett smörgåsbord av branscher som vill väcka deras intresse. Kompetens- och personalbristen är stor på många håll. Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin.
Tillsammans med metallforskningsinstitutet Swerim erbjuder Luleå tekniska universitet handledning till ungdomar när de gör sina gymnasiearbeten, med syftet att väcka intresset för framtida studier hos gymnasisterna. Det sker i projektet VIFI (förkortning för ”Väcka Intresse hos Framtidens Ingenjörer”).
Nermin Said tar studenten från naturprogrammet i Luleå senare i vår och var en av de fyra ”pilotstudenterna” i Norrbotten som tog chansen att göra sitt gymnasiearbete inom ramen för VIFI.
– Jag kände att jag ville göra mitt gymnasiearbete utanför skolan, få kontakt med verkligheten och industrin. Mitt arbete handlade om hur slagg från industrin kan rena vatten och även om annan forskning låg till grund för mitt arbete, så var det verkligen spännande att få vara med och bidra till något så viktigt, säger Nermin Said.
Under måndagen fanns hon på plats på Swerim för att berätta om sina erfarenheter för elever i årskurs två, inför deras kommande läsår. Även om Nermin Said själv blev inspirerad av sitt gymnasiearbete är det en annan bristsektor som förmodligen drar vinstlotten i hennes fall.
– Jag börjar nog studera till tandläkare till hösten, men forskare inom metallurgin är en intressant plan B om jag inte kommer in, berättar säger Nermin Said.
Cajsa Samuelsson är professor vid Luleå tekniska universitet, ansvarig för utbildningsprogrammet ”Hållbar process- och kemiteknik” och en av forskarna som närvarar under ett studiebesök på metallforskningsinsitutet Swerim i Luleå, när årskurs två på naturprogrammet får information om möjliga gymnasiearbeten under hösten.
– Att bli läkare eller tandläkare är enklare att förstå vad det innebär. Men för oss gäller det verkligen att berätta om vad studier i metallurgi kan innebära!
Och hon är väl medveten om vikten av att göra avtryck hos eleverna. Under de senaste åren har varit nollintag till civilingenjörsutbildningen ”Hållbar process- och kemiteknik” vid Luleå Tekniska universitet, på grund av för få sökande. Förra veckan kom dock antagningsbeskeden och då kunde Cajsa Samuelsson se en positiv förändring.
– Vi har faktiskt 18 förstahandssökande till ”Hållbar process- och kemiteknik”, så nu kommer med största sannolikhet programmet att genomföras till hösten, vilket är en lättnad inte minst för industrin som behöver kompetensen, avslutar Cajsa Samuelsson.
Kontaktperson: Forskningschef Johan Eriksson, johan.eriksson@swerim.se, 0920 20 19 23
Fler bilder: Margaretha Sönnergaard, sonnergaard@swerim.se, 073 535 41 08
I projektet VIFI samverkar Swerim, LTU, KTH, och Kemilärarnas resurscenter (KRC) samt företagen Nordic Brass Gusum (Gusom i Valdemarsviks kommun), SSAB (Luleå), SSAB MEROX (Luleå), LKAB (Kiruna/Malmberget), Boliden (Skellefteå och Boliden), Sandvik Materials Technology (Sandviken), Ovako Sweden (Hofors), ScanArc (Hofors), Uddeholms (Hagfors), Outokumpu Stainless (Avesta), Outotec (Skellefteå), Hydro Extrusions (Vetlanda) och Billerud Korsnäs (Kalix)
Ämnen
Kategorier
Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.