Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan – Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

Ungdomar i Norrbotten står inför ett smörgåsbord av branscher som vill locka dem. Kompetens- och personalbristen är stor på många håll. Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin.

Redan nu kan metallindustrin i norr förutspå brist på kompetens – de senaste åren har till exempel varit nollintag till civilingenjörsutbildningen ”Hållbar process- och kemiteknik” vid Luleå Tekniska universitet (LTU), på grund av för få sökande. LTU tillsammans med metallforskningsinstitutet Swerim erbjuder nu handledning till gymnasieelever när de gör sina gymnasiearbeten, med syftet att väcka intresset för framtida studier. Det sker i projektet VIFI (förkortning för ”Väcka Intresse hos Framtidens Ingenjörer”).

Noor Chabuk var en av dem som tog chansen att göra gymnasiearbete ”med VIFI” under det här läsåret:

– Det var ett av de bästa beslut jag tagit, att genomföra mitt gymnasiearbete i samarbete med forskare, säger Noor som går 3:an på naturprogrammet i Luleå och i sitt gymnasiearbete analyserade vilka mineraler som finns i slaggen vid ståltillverkning.

Johan Eriksson är till vardags avdelningschef på metallforskningsinstitutet Swerim men fungerade även som Noors handledare.

– Det är givande även för oss forskare att ha det här samarbetet med ungdomarna! Och eftersom vi har goda erfarenheter med oss från det här läsåret hoppas vi på ännu större intresse från gymnasisterna kommande läsår, säger Johan Eriksson.

Under måndag och tisdag (29–30 april) kommer sammanlagt närmare 100 gymnasielever som går andra året på naturprogrammet i Luleå att besöka Swerim. Då får de bland annat möta just Noor Chabuk och Nermin Ali Said, som gjorde sina gymnasiearbeten ”med VIFI”. De delar med sig av sina erfarenheter till eleverna i årskurs 2, som även gör en rundvandring i försökshallarna. Gymnasisterna får även träffa forskare som informerar om vilken typ av gymnasiearbeten som kan vara aktuella höstterminen 2019.

Media är välkommen att närvara under något av studiebesöken och möta såväl forskare som gymnasieelever och representanter från SSAB – en snabb temperaturmätare på hur lockande ungdomar tycker klivet in i forskarvärld och metallindustri verkar vara!

Tid och plats
Måndag 29 april kl 8.30 – 10.30 eller
Tisdag 30 april kl 8.30 – 10.30

Plats: metallforskningsinstitutet Swerim, Aronstorpsvägen 1

För mer info: Johan Eriksson, avdelningschef Swerim samt handledare i VIFI, tel 070-559 19 23

VIFI – Väcka Intresset hos Framtida Ingenjörer – är ett samarbetsprojekt mellan LTU, metallforskningsinstitutet Swerim, KTH och KRC (Kemilärarnas Resurscenter).

Ämnen

Kategorier

Regioner


Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press