Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Utsläpp som orsakas av damning från diffusa källor är ett känt problem vid stål- och metallverk. Bilden visar slaggtipp vid stålverk. Foto: Stig-Göran Nilsson.

Vad är det som dammar från metallverken?

Genom att lära av varandras erfarenheter kan metallindustrin minska den diffusa damningen från sin verksamhet. Forskningsinstitutet Swerim koordinerar ett nytt projekt som bland annat ska resultera i en guide för alla företag med damningsproblem. En minimerad damning skulle ge både hälso- och miljövinster, och intresset för att hitta damningsreducerande åtgärder har ökat på senare tid.

Bijish är ny doktor i materialmekanik

Bijish är ny doktor i materialmekanik

Den 13 november disputerade Bijish Babu i materialmekanik vid Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik. Han försvarade då sin avhandling ”Mechanism-based flow stress model for Ti-6Al-4V: applicable for simulation of additive manufacturing and machining”.

​Pontus Sjöberg ny vd för Swerim

Styrelsen för forskningsinstitutet Swerim AB har utsett Pontus Sjöberg till ny vd för Swerim. Pontus tillträder vd-befattningen den 1 februari 2019 och efterträder då Göran Carlsson som varit tillförordnad vd. Pontus Sjöberg är civilingenjör och teknisk doktor i processmetallurgi från KTH. Han kommer till Swerim från Evras Vitkovice Steel i Tjeckien där han varit produktionschef.

Typisk alkalisk elektrolysanläggning. Foto: HydrogenPro.

Pilotanläggning för forskning om vätgas i industriprocesser

Användning av vätgas är intressant för många processer inom industrin. För att möta industrins behov av effektiv process- och metodutveckling med minimerad risk investerar forskningsinstitutet Swerim i en pilotanläggning för vätgasproduktion i Luleå.
Industrin kommer att behöva nya tekniska lösningar för att möta upp mot det svenska klimatmålet till 2045 och ambitionen att Sverige ska bli fossi

Genom integrering av redan befintliga testbäddar utökas omfattningen av de tester som kan göras. Swerims testbädd för gasreformering är ett exempel. Foto: Maria Åsén.

​RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin

Intresset för elektrolys och förnybar vätgas ökar i snabb takt i såväl Sverige som utomlands. Forskningsinstituten RISE och Swerim har nu med stöd från industrin fått medel från Vinnova för att gemensamt utveckla en ny testbädd där olika tillämpningar för elektrolys och vätgaslagring ska kunna testas och utvärderas. Den fysiska anläggningen kommer att byggas upp på Swerim i Luleå.

Swerea MEFOS becomes Swerim AB

Swerea MEFOS becomes Swerim AB

On 1 October 2018 Swerea MEFOS changes its name to Swerim AB - Swedish Research Institute for Mining, Metallurgy and Materials. We keep the same VAT/organisation number and we continue our business as usual.
Contact: Göran Carlsson, CEO, Swerea MEFOS

Lagrat slam på SSAB i Luleå. Foto: SSAB Merox.

​Lagrat slam kan bli nytt råmaterial

Hundra procent återvinning – det är målet i ett nytt projekt som industriforskningsinstitutet Swerea MEFOS driver. I projektet utvecklas och demonstreras en metod för att upparbeta zinkinnehållande stoft/slam och göra användbara produkter.

Målet med projektet VIFI är att skapa ett ökat intresse för utbildningar som leder till ingenjörsexamina. Foto: Bredda Bilden

Väck intresset hos framtidens ingenjörer

Ingenjörer riskerar att bli en bristvara inom branscher som metall, bioprocess- och kemiteknik, områden som är viktiga för svensk industri. Nu stödjer Vinnova ett projekt för att öka intresset för ingenjörsutbildningar, främst vid LTU och KTH. Företag från hela Sverige kommer att delta, tillsammans med LTU, KTH och KRC (Kemilärarnas Resurscentrum). Projektet koordineras av Swerea MEFOS.

Robot från OpiFlex installerad hos WM Press AB

Effektiv automatisering för kortserieproduktion

LoHiSwedProd är det nya projektet som ska stärka konkurrenskraften i små och medelstora svenska företag. Swerea IVF blir en av fjorton partner som kommer att stötta företagen i processen för en mer hållbar produktion.

Docent i gjutning vid KTH

Docent i gjutning vid KTH

Den 13 april antogs Pavel Ramirez Lopez som docent i gjutning vid KTH i Stockholm.

Pavel Ramirez Lopez har antagits som docent i gjutning vid KTH i Stockholm. Pavel innehar sedan tidigare en Ph.D. inom Materials Science från Imperial College London, och han arbetar idag på Swerea MEFOS som forskare inom gjutning och flödessimulering. 
Titeln på docentföreläsningen var ”Casting Research a

Visa mer