Gå direkt till innehåll
Ulf Sjöström, projektledare, Swerim.
Ulf Sjöström, projektledare, Swerim.

Pressmeddelande -

Receptet som möjliggör återvinning av nyttiga metaller

Miljöfarligt slam, som istället för att ta skrymmande plats i en deponi, kan förvandlas till något användbart – en industriell dröm som kan bli verklighet. Företagen gör både en ekonomisk och miljömässig vinst.

Metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har i samarbete med Boliden utfört pilotförsök, säkerhetsanalyser och genomförbarhetsstudier för att kunna torka och agglomerera svavelrester – enkelt uttryckt hitta receptet för att få det våta avfallet till fast och hanterbar form, för att därefter kunna gå vidare med så kallade rostning, där svavlet avlägsnas och bara de nyttiga metallerna återstår.

Bolidens zinkverk i Kokkola är Europas näst största tillverkare av zink. Vid framställningen av zink bildas det slam som till största del består svavel. Hundratusentals ton av svavelrester förvaras i dammar. Det våta avfallet består av 70 procent svavel, men det finns också upp till 30 procent av metaller så som zink, silver och bly.Dessa skulle gå att återvinna, om det bara fanns en metod att göra det. Och nu är Boliden flera steg närmare lösningen.

– Det handlade om att hitta receptet för att kunna avvattna och sedan agglomerera, i ett format som fungerar för både lager och transport, berättar projektledaren Ulf Sjöström vid Swerim.

Olika koncept testades under projektet. Det avvattnade slammet visade sig gå att binda ihop både till så kallade mikrogranuler, men även större ”kakor” på cirka 3–4 centimeter i diameter. Det säkerställdes även att ”kakorna” inte kladdade ihop under förvaring.

Boliden bekräftar att samarbetet varit gott med forskningsinstitutet. Justin Salmela, forskningschef vid Boliden Kokkola:

– Vi är nöjda med de framgångsrika testresultaten och vårt samarbete med Swerim. Vi har vi ännu inte börjat med återvinning från slamdeponierna, men när vi väl tar beslutet att göra det har vi såväl kunskapen som tekniken som behövs.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Ulf Sjöström: 070-668 19 31, ulf.sjostrom@swerim.se

Ämnen

Regioner


Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press