Gå direkt till innehåll
Annika Stondl, Swerim
Annika Stondl, Swerim

Pressmeddelande -

Tredubbling av intresset för 3D-printing av metall

Från 2015 till 2018 har det skett en tredubbling av antalet företag som arbetar med additiv tillverkning av metall, så kallad 3D-printing. En uppskattning säger att cirka 400 personer för närvarande arbetar med detta inom industrin, även det i princip en tredubbling sedan 2015. Ändå kan de företag som implementerat tillverkningsmetoden i kommersiell produktion fortfarande räknas på en hand.

Additiv tillverkning av metall (AM) är ett snabbt växande område med stor potential för industrin. Nu har en projektgrupp vid forskningsinstituten Swerim och Rise gjort en kartläggning av all forskning och utveckling inom området, mellan åren 2010 – 2018. Även antalet företag som på något sätt arbetar med så kallad additiv tillverkning av metall har kartlagts.

Den tydligaste trenden i kartläggningen visar att antalet företag som på något sätt arbetar med 3D-printing av metall har ökat markant på tre år: Från 13 till ett 30-tal företag. Även antalet forskare inom institut och akademi har ökat kraftigt. Just nu är det ett 50-tal som doktorerar inom området och projektgruppen menar att det är troligt att en del av dessa kommer att arbeta inom industrin när de är klara.

Även kurvan för forskningsmedel när det handlar om additiv tillverkning av metall visar på brant stigande utvecklingskurva. 2010 satsades inte en enda krona. Åtta år senare, 2018, handlar det om 100 miljoner kronor till forskning och utveckling på området – forskningsmedel som kommer från såväl nationella aktörer som EU.

Syftet med kartläggningen – utförd inom projektet INTOACTION finansierat av Vinnova – är att den ska underlätta koordineringen på vägen från forskning och utveckling till kommersiell produktion i industrin.

Annika Strondl vid Swerim har varit projektledare:

  • ̶Att det är så pass få företag som ännu tagit steget till industriell produktion handlar om att det trots stora satsningar fortfarande är en ung och omogen teknik, men potentialen är enorm och med kartläggningen vill vi underlätta och påskynda processen för så väl forskare som industri.

Mer information:

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press

Relaterat innehåll