Gå direkt till innehåll
Grafenpulver. Foto: Cecilia Tilli, Graphmatech.
Grafenpulver. Foto: Cecilia Tilli, Graphmatech.

Pressmeddelande -

Nytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printing

Grafen är 200 gånger starkare än stål, böjligt och har hög termisk och elektrisk ledningsförmåga. Nu vill forskare och industri undersöka hur de goda egenskaperna kan användas genom att tillsätta grafenpulver i additiv tillverkning (3D-printing) av komponenter till industrin.

Projektet Addit-G kommer att undersöka hur metallkomponenter kan uppnå förbättrade egenskaper genom tillsats av grafenpulver, vid den additiva tillverkningen. Till exempel är det industriella behovet av komplexa komponenter med utmärkta termiska och mekaniska egenskaper brådskande inom transportsektorn, särskilt när det handlar om termiska styrsystem för batterier i elfordon. Marknaden för metallpulver som används vid additiv tillverkning växer med mer än 20 procent per år.

– Projektgruppen består av ett team med högsta vetenskapliga kompetens och tillgång till utmärkta laboratorier inom alla nyckelområden som krävs för att framgångsrikt kunna genomföra projektet, säger projektledaren Irma Heikkilä, metallforskningsinstitutet Swerim.

Det är metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med Uppsala universitet, samt Graphmatech, Sandvik Additive Manufacturing och Quintus Technologies som industripartners, som i juni 2019 inleder forskningsprojektet Addit-G. Projekt löper fram tills 31 december 2020. Arbetet utförs inom det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, en gemensam satsning av Vinova, Formas och Energimyndigheten.

För mer information: irma.heikkila@swerim.se

Foto: Cecilia Tilli, Graphmatech

Ämnen

Kategorier


Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press