Gå direkt till innehåll

Ämnen: Utbildning

Gymnasieelever från Luleå.

Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

– För mig var det verkligen intressant att komma utanför skolans värld och samarbeta både med forskare och industri”. Det säger Nermin Said, som tar studenten senare i vår och gjorde sitt gymnasiearbete i samarbete med Luleå tekniska universitet, metallforskningsinstitutet Swerim och SSAB.

Pressinbjudan – Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

Ungdomar i Norrbotten står inför ett smörgåsbord av branscher som vill locka dem. Kompetens- och personalbristen är stor på många håll. Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin.

Målet med projektet VIFI är att skapa ett ökat intresse för utbildningar som leder till ingenjörsexamina. Foto: Bredda Bilden

Väck intresset hos framtidens ingenjörer

Ingenjörer riskerar att bli en bristvara inom branscher som metall, bioprocess- och kemiteknik, områden som är viktiga för svensk industri. Nu stödjer Vinnova ett projekt för att öka intresset för ingenjörsutbildningar, främst vid LTU och KTH. Företag från hela Sverige kommer att delta, tillsammans med LTU, KTH och KRC (Kemilärarnas Resurscentrum). Projektet koordineras av Swerea MEFOS.

Integration via innovation

Nyanlända och företag möts i projektet ”De nya jobben” för att tillsammans hitta nya lösningar på olika utmaningar. Modellen kallas innovationsbaserad integration och målet är att skapa nya jobb samtidigt som företag får hjälp med sitt innovationsarbete.

Framtida yrkesval – nya normer

Framtida yrkesval – nya normer

Vad behövs för att inspirera ungdomar att välja utbildningar och yrken som näringslivet behöver? I projektet Framtida yrkesval planeras samarbeten att utvecklas som ger företag, skolor och ungdomar nya möjligheter och nya perspektiv på framtidens ingenjörs- och industriarbete och syftar till att öka innovationsförmågan och konkurrenskraften i svensk industri.

Grundläggande svetsteknik

Grundläggande svetsteknik

– grundkurs för dig som behöver ha kunskaper om svetsning i arbetet. När: 29 mars i Stockholm.Många tjänstemän, tekniker, ingenjörer och företagsledare jobbar dagligen med svetsteknik. En stor del av dessa känner att kunskapen inom området är begränsad vilket gör det svårt att lösa problem som uppstår. Svetskommissionen ger nu i sammarbete med Swerea KIMAB kursen Grundläggande svetsteknik.

Handbok i värmebehandling

Handbok i värmebehandling

Boken ”Stål och värmebehandling” behandlar allt från metallografi, stålsorter, värmebehandlingsmetoder och materialprovning till utrustningar, närliggande processer, säkerhet och miljö.

Rätt materialval spar pengar för norsk nickelindustri

Rätt materialval spar pengar för norsk nickelindustri

När Xstrata Nikkelverk i Norge skulle bygga en ståltank för att hantera koncentrerad saltsyra var de tvungna att gummera tankens insida. Företaget tog hjälp av Swerea KIMAB för att välja rätt gummering. Nu har tanken används sedan 2007 och förhoppningen är att den ska hålla i 20 år till.

80 miljoner till produktionsforskning

80 miljoner till produktionsforskning

KTH, Mälardalens högskola och Swerea har erhållit 80 miljoner kronor för att tillsammans bygga upp en världsledande forskning inom produktionsteknik.

95 miljoner till forskning inom produktionsområdet

95 miljoner till forskning inom produktionsområdet

– Det här är fantastiskt roligt. Det handlar om mycket pengar under en längre tid, vilket är gynnsamt för långsiktig tillämpad forskning. Satsningen på produktionsteknik skapar kontinuitet, möjliggör byggande av nätverk och skapar kontakter mellan institut, högskola och industri, säger Arne Melander, professor och avdelningschef vid Swerea KIMAB.