Gå direkt till innehåll
95 miljoner till forskning inom produktionsområdet

Pressmeddelande -

95 miljoner till forskning inom produktionsområdet

Swerea får tillsammans med KTH och Mälardalens högskola (MDH) 95 miljoner kronor för att under de kommande fem år bygga upp världsledande forskning inom produktionsteknik.

Det är Energimyndigheten som tillsammans med Vetenskapsrådet, Fas, Formas och Vinnova fördelat 5 270 statliga forskningsmiljoner mellan universitet och högskolor inför kommande femårsperiod.

Forskningskoncernen Swerea sökte forskningsanslag tillsammans med KTH och MDH. Det gemensamma projektet XPRESS - Initiative for excellence in production research, är en satsning på produktionsteknik. Under perioden 2010-2014 får projektet 95 miljoner kronor.

- Det här är fantastiskt roligt. Det handlar om mycket pengar under en längre tid, vilket är gynnsamt för långsiktig tillämpad forskning. Satsningen på produktionsteknik skapar kontinuitet, möjliggör byggande av nätverk och skapar kontakter mellan institut, högskola och industri, säger Arne Melander, professor och avdelningschef vid Swerea KIMAB. Tillsammans med Eskilstuna Fabriksförening, Volvo, Scania, ABB och flera andra stora företag ska vi bygga upp forskning i världsklass. Dessutom kan man säga att vi har fått ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker och att vi är duktiga på det vi gör. Det känns alltid bra.

Kontaktperson vid KTH är Bengt Lindberg.

Kontaktperson vid Swerea KIMAB är Arne Melander, 08-440 48 70.

 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press