Pressmeddelande -
Stort genombrott: Ett ton bränsle till sjöfarten per dag från stålproduktionens överskottsgas
Forskningsprojektet FReSMe har skapat ett genombrott i den cirkulära industritekniken genom att utvinna ett ton metanol per dag ur masugnsgas. Försöken har utförts på metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå.
I projektet ingår två stålverk, SSAB och Tata Steel, som genom forskningen fått svar på frågan om hur metanol, med rätt teknik, effektivt kan utvinnas ur överskottsgaserna från stålproduktion. Samtidigt som klimatavtrycket minskar vid stålproduktionen tillverkas ett alternativ till fossila bränslen, till exempel för sjöfarten.
Banbrytande teknik
FReSMe-konceptet bygger på STEPWISE-tekniken, utvecklad av det nederländska forskningsinstitutet TNO för att fånga upp koldioxiden i masugnsgas på ett energieffektivt sätt och omvandla den till vätgas. Både koldioxid och väte används för att tillverka metanol enligt den teknik som isländska bolaget Carbon Recycling International utvecklat. I produktionen av metanol har projektet använt grön vätgas, som produceras genom elektrolys av vatten vid tillverkningen av metanol. Eventuellt överskott av koldioxid fångas upp och lagras.
Tekniken som utvecklats går lätt att skala upp och kan användas av befintliga stålverk. Metanolen som tillverkas går att sälja och skapar ett positivt affärsincitament för stålindustrin, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar. Metanol är en mångsidig kemikalie som till exempel kan användas som bränsle för sjöfarten, som ersättning till fossilt bränsle. Metanol framställd med FReSMe-tekniken ska under våren användas för att driva Stena Germanica-färjan mellan Göteborg och Kiel. Stena började redan 2015 konvertera just denna färja till metanoldrift för att få ner sina utsläpp och till våren sker jungfrufärden med metanol som ”återvunnits” ur överskottsgas från stålverk.
Dagens stålproduktion står för 6–8 procent av det globala koldioxdutsläppen. Mellan 1,6 – 2 ton koldioxid släpps ut per tillverkat ton stål. EU-kommissionen har pekat ut stålindustrin som ett av sina viktigaste områden för teknologiska forskningssatsningar med det uttalade målet att skapa industriprocesser som minskar koldioxidavtrycket.
From Residual Steel Gases to Methanol (FReSMe) bygger på teknologi utvecklat i de två tidigare forskningsprojekten STEPWISE och MefCO2. Att från utsläpp från stålindustrin lyckas fånga upp koldioxid och producera metanol i stålindustrin får anses vara banbrytande teknologi. Metanol som drivmedel inom sjöfart över långa distanser, där elektrifiering inte är ett alternativ, är en chans att minska användandet av fossila bränslen. FReSMe skapar samarbete och cirkulära relationer mellan olika industrisektorer och bidrar till EU:s ansträngningar för att minska koldioxidavtrycket.
Partners i projektet
Elva aktörer från sex länder har deltagit i det fyraåriga projektet som EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 har finansierat med 110 miljoner kronor.
Industripartners: Företag: i-deals (Spanien), Carbon Recykling International – CRI (Island), SSAB (Sverige), Array Indistries (Nederländerna), Tata Steel (Nederländerna), Stena Rederi (Sverige), Kisuma Chemicals (Nederländerna). Forskningsinstitut: TNO (Nederländerna), Swerim (Sverige) och NIC – National Institute of Chemistry (Slovenien). Universitet: Politecnico di Milano (Italien).
Mer information
Magnus Lundqvist, Swerim
magnus.lundqvist@swerim.se, 070 264 50 10
Projektets webbplats
www.fresme.eu
Fler bilder finns.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm. Swerim ägs till 80 procent av industrin och till 20 procent av svenska staten genom RISE Research Institutes of Sweden.