Pris för årets överlämning
Genombrott inom tillverkning av kylda stål: Projekt ”Önskade arbetsvalsegenskaper för maximal prestanda vid varmvalsning av plåt (DemRoll)” fick pris för årets överlämning vid Metalliska Materials årliga programkonferens.
Genombrott inom tillverkning av kylda stål: Projekt ”Önskade arbetsvalsegenskaper för maximal prestanda vid varmvalsning av plåt (DemRoll)” fick pris för årets överlämning vid Metalliska Materials årliga programkonferens.
Vartenda gram räknas under en rymdfärd. Ett enskilt gram i minskad vikt handlar om enorma vinster. Nu har metallforskningsinstitutet Swerim bidragit till kunskap om hur framtida rymdfärder ska kunna ha lättare komponenter ombord, genom additiv tillverkning.
Sveriges enda företag som producerar legeringen ferrokrom, Vargön Alloys, är nytt medlemsföretag hos metallforskningsinstitutet Swerim.
Swerim och Kanthal investerar tillsammans i en ultramodern atomiseringsenhet om 20 miljoner kronor. Den gemensamma satsningen bidrar till att Sverige kan behålla sin världsledande position inom pulverstål.
Forskningsprojektet FReSMe har skapat ett genombrott i den cirkulära industritekniken genom att utvinna ett ton metanol per dag ur masugnsgas. Försöken har utförts på metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå.
Additiv tillverkning, även kallad 3D-printning, i metall är en teknik som utvecklats snabbt och haft en stark marknadstillväxt. Men brist på standarder riskerar att bli ett hinder i utvecklingen och fortsatt tillväxt. Det framkommer i en kartläggning som genomförts av metallforskningsinstitutet Swerim, SIS, Chalmers och RISE. Resultatet ska nu användas till att utveckla standadiseringen på området
Mikael Malmström tilldelas Lagneborgpriset 2019, om 25 000 kronor, för sina framstående insatser inom analytisk processövervakning. Han har under sin tid på Swerim drivit och utvecklat forskningen kring laser ultraljud vilket – bland annat lett till fördjupat samarbete med SSAB och andra nya kunder.
Istället för tiotals kilo av metallpulver kan det räcka med några deciliter, för att testa legeringar i den nya byggtanken som nu finns på metallforskningsinstitutet Swerim. Sen den kom på plats under våren står företagen i kö för att materialutveckla legeringar till allt från rotorblad till höftproteser.
Chalmers, Högskolan Väst och Swerea har tagit initiativet till att skapa en nationell arena för 3D-printing i metall. Syftet med arenan är att öka takten inom forskning, utbildning och informationsspridning för att stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft. Nu startar uppbyggnaden.
Tunnare gjutgods och aluminiumlegeringar som tål högre temperaturer. Det är målsättningen med två nya projekt som Swerea SWECAST nu driver. Och lyckas detta finns möjlighet att framöver tillverka lättare komponenter till flyg och fordon vilket kommer ge lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp av koldioxid.