Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöteknik, återvinning

Den renade slaggen lyser brandgul, upphettad till 1600 grader. Målsättningen är att den sedan ska kunna återanvändas i stålindustrin.

Heta försök på Swerim med salt i fokus

Målet med försöken i pilothallarna hos metallforskningsinstitutet Swerim är tydligt: Ur saltslagg från aluminiumtillverkning vid Stena Aluminium ska saltet återvinnas och återföras till aluminiumtillverkning. Utöver saltet ska även den försmälta renade slaggen komma till nytta. Siktet är inställt på att kunna använda den i stålindustrin.

Hot strip milliten. Photo: Hasse Eriksson.

SEK 46 million for research into fossil-free steel

The biggest research collaboration in Sweden to date between the academic world, institutions, and industry on advanced, fossil-free steel manufacture and production is now starting. This investment, in total 46 million SEK, is intended to accelerate the green transition and the Swedish steel industry’s target of zero carbon dioxide emissions. Collaboration between SSAB, Swerim & LTU.

8 forskningsprojekt ska förbättra återvinning och resurshantering.

8 nya projekt inom Swerea ska utreda allt ifrån återvinningsprocesser till användningsområden för det återvunna materialet. – Forskning på återvinning är inte bara önskvärt utan en nödvändighet för att möta framtidens klimatutmaningar och skapa ett hållbart samhälle, säger Mats Holmgren teknisk direktör på Swerea.

Swerea KIMAB besöker Brasilien med Annie Lööf

Swerea KIMAB besöker Brasilien med Annie Lööf

Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT besöker Brasilien tillsammans med en svensk delegation den 6–10 maj. Syftet med resan är att utveckla det innovativa och industriella samarbetet mellan Sverige och Brasilien och då främst brasilianska forsknings- och innovationsaktörer inom området aluminiumåtervinning.

Sverige återvinner aluminium tillsammans med Kina och Brasilien

Sverige återvinner aluminium tillsammans med Kina och Brasilien

Om vi kan ta vara på aluminium och återvinna denna, gör vi en energibesparing på ca 95 procent jämfört med nytillverkning, berättar Jonas Gurell, forskningsledare vid Swerea KIMAB. Totalt sett blir det en enorm besparing och det är otroligt stimulerande att få vara med och införa denna möjlighet i länder som Kina och Brasilien där efterfrågan av materialet växer, liksom behovet av återvinning.

Automatiserad återvinning av metall

Automatiserad återvinning av metall

Återvinning av metall är idag ett växande verksamhetsområde med stor potential för omfattande ekonomiska, såväl som miljömässiga vinster. En betydande del av det metalliska avfallet som fragmenteras i Sverige, exporteras och förädlas genom handsortering för att sedermera återgå till produktionscykeln för nya material. Att automatisera skulle minska miljöpåverkan.