Gå direkt till innehåll

Regioner: Luleå

Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024.

Lagneborgpriset 2024

Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024 för deras framstående insatser inom verksamheten för uppbyggnaden av Metallurgisk labs på Swerim.

Uppvärmd ämnesplåt med termoelement borttagna från elektrifierad ugn vid Swerims pilotanläggning i Luleå. Foto: Swerim.

ELROS-projektet: Swerim och Kanthals satsning på hållbart stål

I takt med att stålindustrin söker innovativa sätt att minska koldioxidutsläppen, har Kanthal och Swerim samarbetat inom ELROS-projektet för att ta sig an utmaningen att elektrifiera omvärmningsprocesser för stål. Genom att kombinera induktionsvärme och elektrisk motståndsvärme uppnådde projektet de höga temperaturer som krävs för ståltillverkning, samtidigt som koldioxidutsläppen minskade.

Tatiana Fedina och Emil Strandh, Swerim vid den nya metallprintern från Nikon SLM Solutions .

Swerim kompletterar värdekedjan för metallpulver med industriell 3D-skrivare

Metallforskningsinstitutet Swerim har införskaffat ett system för additiv tillverkning av metall från Nikon SLM Solutions – en SLM®280 2.0. Nyförvärvet markerar ett betydande framsteg genom att Swerim nu kan erbjuda kompletta in-house-lösningar längs hela värdekedjan för metallpulver – från tillverkning av pulver, karaktärisering och konsolidering till efterbehandling och slutlig applikation.

Den renade slaggen lyser brandgul, upphettad till 1600 grader. Målsättningen är att den sedan ska kunna återanvändas i stålindustrin.

Heta försök på Swerim med salt i fokus

Målet med försöken i pilothallarna hos metallforskningsinstitutet Swerim är tydligt: Ur saltslagg från aluminiumtillverkning vid Stena Aluminium ska saltet återvinnas och återföras till aluminiumtillverkning. Utöver saltet ska även den försmälta renade slaggen komma till nytta. Siktet är inställt på att kunna använda den i stålindustrin.

Konstverket Combustion/production  – skapat av brasilianske konstnären Daniel Da Paula. Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Konst möter metallurgi i Kirunas stadsbild

Konst och metallurgi förening: I gruvstaden Kiruna är ett nytt konstverk invigt. Metallforskningsinstitutet Swerim har spelat en viktig roll för att konstnärens vision skulle kunna bli verklighet och en del av stadsbilden i Kiruna.

Världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan

Världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan

Den största undersökningen om hur additiv tillverkning (3D-printing) påverkar hälsan har just slutförts. Marknaden för verkstäder som arbetar med additiv tillverkning (AM) ökar starkt både när det handlar om plast och metall. Samtidigt har det funnits stora luckor i kunskapen om hur den AM påverkar hälsan. Nu är en del av luckorna tilltäppta, genom projekt HÄMAT, som pågått sedan 2017.

Projektgruppen hos Vargön Alloys AB.

Stort steg på vägen mot koldioxidneutral tillverkning av ferrokrom

För första gången har framgångsrika försök kunnat påvisa att biokol fungerar som reduktionsmedel vid tillverkning av ferrokrom (FeCr). Legeringen ferrokrom är en viktig del för tillverkning av rostfritt stål och specialstål, inte minst till komponenter nödvändiga för den gröna energiomställningen, till exempel till vindkraftverk.

Olivier Rod är ny chef för affärsområde Materialutveckling på Swerim.

Olivier Rod ny affärsområdeschef på Swerim

Metallforskningsinstitutet Swerim, är glada över att välkomna Olivier Rod som ny affärsområdeschef för Materialutveckling. Olivier, är en välkänd profil och uppskattad kollega inom branschen. Han kommer närmast ifrån RISE där han de senaste fem åren haft en befattning som chef för avdelningen Korrosion med verksamhet i Sverige och Frankrike.

Hans Magnusson (Swerim) och projektFrån vänster Hans Magnusson (Swerim), Thomas Rasmussen (Union Electric Åkers), Jonas Lagergren (SSAB Special Steels) och Stefan Wahlund (Union Electric Åkers).

Pris för årets överlämning

Genombrott inom tillverkning av kylda stål: Projekt ”Önskade arbetsvalsegenskaper för maximal prestanda vid varmvalsning av plåt (DemRoll)” fick pris för årets överlämning vid Metalliska Materials årliga programkonferens.

HFMI-behandling (livslängdsförlängning) av bron i Stöde..

Framgångsrika försök att förlänga livslängden på broar

Längre liv till fler broar för samma mängd pengar. Det är en summering av möjligheterna som öppnar sig efter framgångsrika försök med att använda HFMI som lokal svetsbehandlingsmetod vid brorenoveringar. Behov av att hitta kostnadseffektiva metoder för att förlänga livslängden är stor då 50 till 60 procent av alla broar i västvärlden närmar sig slutet på sin tekniska livslängd.

Foto: ©ESA. Skandinavien.

Swerim i rymdforskningens tjänst

Vartenda gram räknas under en rymdfärd. Ett enskilt gram i minskad vikt handlar om enorma vinster. Nu har metallforskningsinstitutet Swerim bidragit till kunskap om hur framtida rymdfärder ska kunna ha lättare komponenter ombord, genom additiv tillverkning.

Årets första nyhetsbrev från Swerim.

Swerims nyhetsbrev #1 2024

Årets första nyhetsbrev från Swerim handlar bland annat om ett nytt forskningssamarbete; en ny arena för väte i process och material samt två pristagare och två evenemang som äger rum i maj månad.

Hans Magnusson, Swerim, har tilldelats Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Lagneborgpriset 2023 tilldelas Hans Magnusson

Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr tilldelades Hans Magnusson, Swerim för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Ulrik Henriksson vid roterugnen I CemVisions demoanläggning.

Nytt samarbete mellan CemVision och Swerim

– Cemvision är ett klimatbolag specialiserat inom cement, vi tror att vårt arbete tillsammans med metallforskningsinstitutet Swerim kommer möjliggöra att vi snabbare kan se klimatsmarta produkter på marknaden, säger Ulrik Henriksson, Tech lead på CemVision.

Blykallas planerade kärnkraftsanläggning.

Samarbete mellan Blykalla och Swerim

Vi är glada att meddela att Blykalla och Swerim har inlett ett nytt forskningssamarbete. Blykalla är ett svenskt deeptechföretag som utvecklar och bygger små modulära blykylda reaktorer för att leverera nästa generations ren energi. Swerim är ett metallforskningsinstitut som bedriver industrirelaterad forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt.

Elsayed Mousa, senior forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim är för tredje gången med på Stanford Universitys lista över de mest inflytelserika forskarna i världen.

Swerim-forskare med på internationell topplista över inflytelserika forskare

Elsayed Mousa, senior forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim är för tredje gången med på Stanford Universitys lista över de mest inflytelserika forskarna i världen. När listan publicerades nu i oktober var han på plats 39! Det är en känsla utöver det vanliga! Det är förstås en stor ära och ett bevis för vad jag kunnat bidra till när det handlar om metallurgisk forskning.

I Bio4Cupola-projektet lyckades vi ersätta upp till 35 procent av gjuterikoksen med biokolbriketter

Hållbara biokolbriketter revolutionerar gjuterier

Swerim har tillsammans med Volvo Powertrain, Envigas och Carbomax nått enastående framgång i uppdraget att minska utsläppen av växthusgaseri. – Projektet nådde en anmärkningsvärd milstolpe genom att ersätta upp till 35 procent av gjuterikoksen med biokolbriketter, vilket resulterade i avsevärda minskningar av fossila koldioxidutsläpp och energi från fossil koks, berättar Elsayed Mousa, Swerim

Tåsjömasten – 330 meter hög, innan den revs 2020.

Höga master klarar långvariga och extrema förhållanden

Flertalet av de master som Teracom ansvarar för börjar närma sig 60 år och det är viktigt att utvärdera deras skick för att få en uppfattning om när i framtiden det är dags att byta ut dem. Swerim har på uppdrag av Teracom Samhällsnät utfört en unik provning av den nedmonterade TV- och radiomasten Tåsjömasten. Eftersom masterna är höga och smala, över 300 meter, utsätts de för extrema belastningar

Invigning av labb i Luleå

Invigning av labb i Luleå

Lyckad invigning av metallforskningsinstitutet Swerims agglomeringslabb – ett laboratorium som skapar nya möjligheter för en gruv- och stålindustri under pågående omställning för industrin. Ett femtiotal personer deltog i invigningen som ägde rum hos Swerim i Luleå. Deltagarna kom från Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Visa mer