Ny teknik öppnar möjlighet för pulvertillverkade komponenter i kärnkraftverk
Avslutat Vinnova-projekt skapar möjligheter att tillverka stora komponenter till kärnkraftverk med extremt bra materialegenskaper, genom pulvermetallurgi.
Avslutat Vinnova-projekt skapar möjligheter att tillverka stora komponenter till kärnkraftverk med extremt bra materialegenskaper, genom pulvermetallurgi.
Forskningsprojektet FReSMe har skapat ett genombrott i den cirkulära industritekniken genom att utvinna ett ton metanol per dag ur masugnsgas. Försöken har utförts på metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå.
Swerim har ingått ett partnerskap med Sandvik Materials Technology (SMT), som är en världsledande tillverkare av avancerade rostfria stål och speciallegeringar. Partnerskapet syftar till ett långsiktigt samarbete där SMT får ta del av Swerims spetskompetens inom materialegenskaper, avancerad strukturanalys, provning och modellering.
Metallforskningsinstitutet Swerim återgår till normal verksamhet utan permitteringar. Vi möter de ökade aktivitet som syns hos medlemmar och kunder.
Metallforskningsinstitutet Swerim har i dag firat med tårta. Det är två år sedan institutet bildades; två intensiva år!
Resultaten från projektet Optifines visar att OXYFINES-tekniken är mycket stabil, lättkontrollerad och flexibel för olika fukthalter. En zinkseparering på upp till 97 procent demonstrerades i de utförda pilotförsöken vari en raffinerad, praktiskt taget zinkfri och järnrik sinterprodukt och ett torrt zinkinnehållande stoft producerades.
Vi hälsar Daniel Palo välkommen som affärsområdeschef för Pilot och Demo. Daniel ingår även i Swerims företagsledning. Daniel kommer närmast från Gestamp Hardtech där han under 20 år arbetat med forskning, produktutveckling och ledarskap med fokus på bilindustrin.
Under fyra år ska 19 forskare från tio länder ta sig an att testa tekniska koncept som kan minska koldioxidutsläpp vid stålproduktion med 95 procent. Projektledare är Sara Rosendahl och innovationsansvarig är Paul Cobden vid metallforskningsinstitutet Swerim.
Additiv tillverkning, även kallad 3D-printning, i metall är en teknik som utvecklats snabbt och haft en stark marknadstillväxt. Men brist på standarder riskerar att bli ett hinder i utvecklingen och fortsatt tillväxt. Det framkommer i en kartläggning som genomförts av metallforskningsinstitutet Swerim, SIS, Chalmers och RISE. Resultatet ska nu användas till att utveckla standadiseringen på området
Swerim har ingått ett partnerskap med Tata Steel Surahammars Bruks AB. Surahammarär ett företag som utvecklar och tillverkar elektroplåt för elektriska maskiner och som nu fokuserar på tunn elektroplåt för motorer till elbilar.
Ladda ned "Guide till damningsreducerande åtgärder" utan kostnad. Guiden består av en kunskapssammanställning avseende källor som ger upphov till diffus damning samt åtgärder för att minska damningen. Den är nu tillgänglig för alla svenska industriföretag. Guiden har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet och metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med svensk stål- och metallindustri.
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram.