Swerim och Luleå tekniska universitet stärker samarbetet
Metallforskningsinstitutet Swerim och Luleå tekniska universitet har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.
Metallforskningsinstitutet Swerim och Luleå tekniska universitet har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.
Broar kan konstrueras så att material och vikt minskar med 40 procent jämfört med konventionella konstruktioner av stålbroar – det är en vision som kan bli verklighet om forskningsprojektet SUNLIGHT utfaller enligt plan."Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med, eftersom samhällsnyttan är så stor och konkret", säger projektledaren Pia Borg vid metallforskningsinstitutet Swerim.
Mikael Malmström tilldelas Lagneborgpriset 2019, om 25 000 kronor, för sina framstående insatser inom analytisk processövervakning. Han har under sin tid på Swerim drivit och utvecklat forskningen kring laser ultraljud vilket – bland annat lett till fördjupat samarbete med SSAB och andra nya kunder.
Luleåbon Katarina Lundkvist, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim har licentierat vid Luleå tekniska universitet. Hennes avhandling belyser fallstudier som påvisar ökad materialeffektivitet i nordiska malmbaserade ståltillverkningssystem.
Swerim har investerat 8 miljoner kronor i laboratoriet för elektronmikroskopi, vilket innebär såväl snabbare som bättre resultat med större noggrannhet för undersökningar av mikrostrukturer i metalliska material och även andra typer av material t.ex. polymerer och keramiska material.
Spänningskorrosion är en känd problematik vid användning av rostfria stål i krävande miljöer. För att korta ner ledtiden och sänka kostnader för specialkomponenter, vill man inom vissa branscher ersätta konventionellt framställt rostfritt stål med additivt tillverkat rostfritt stål.
Marknaden för additivt tillverkade (AM) komponenter i nya metaller växer för varje år. Detta då AM-processen minimerar materialåtgången samtidigt som den tillåter nya avancerade geometrier, vilket kan ge kostnadseffektiviseringar på upp till 40 procent. Dessutom finns det stora möjligheter till förbättring av gamla komponenter.
Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson, tillsammans med VD Pontus Sjöberg och regionråd Nils-Olof Lindfors, har invigt metallforskningsinstitutet Swerims nya vätgasanläggning i Luleå. Elektrolysören ger förutsättningar för forskning kring vätgas som energiform – och viktiga steg mot den fossilfria industrin.
Den 15 oktober kl 11.30 – 13.30 inviger metallforskningsinstitutet Swerim en ny vätgasanläggning i Luleå. Den nya elektrolysören för vätgas, med infrastruktur till forskningsinstitutets försökshallar, ger förutsättningar för banbrytande forskning kring vätgas – och viktiga steg mot den fossilfria industrin.
Istället för tiotals kilo av metallpulver kan det räcka med några deciliter, för att testa legeringar i den nya byggtanken som nu finns på metallforskningsinstitutet Swerim. Sen den kom på plats under våren står företagen i kö för att materialutveckla legeringar till allt från rotorblad till höftproteser.
Det finns potential att förbättra effektiviteten i produktionen av sätthärdade komponenter till fordonsindustrin, med så pass mycket som 50 procent. Det tror forskargruppen som jobbar i projektet ROKOST (Robust och kostnadseffektiv hårdsvarvning av transmissionskomponenter).
Målet är högt ställt med forskningsprojektet Optifines på metallforskningsinstitutet Swerim: Hundraprocentig återvinning av masugnsslam. Efter den andra försöksperioden ser prognosen god ut för att det faktiskt skulle vara möjligt även i industriell skala med potential till ekonomiska och miljömässiga vinster.