Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Framtidens material – 3 trender och 7 sanningar

    Ändlösa begär, rymdskeppsparadigm och effektivitetsjakt. Det är tre drivkrafter som beskrivs i Swereas nya rapport Framtidens material. Rapporten lanseras i Almedalen den 6 juli kl.8.30 tillsammans med Kairos Future och är ett resultat av svaren från 400 experter, företagsledare och futurister.

  • Över 300 internationella stålexperter möts i Luleå

    Idag inleds konferensen SCANMET V i Luleå. Det är en internationell stålforskningskonferens som denna gång samlar drygt 300 deltagare från ett trettiotal länder. Under fyra konferensdagar diskuteras aktuell forskning inom tillverkning av stål, och närmare 150 tekniska föredrag presenteras. Viktiga ämnen är bland annat återvinning och hållbar produktion.

  • 3D-teknik i fokus för digitaliseringsprojekt

    Swerea leder nu ett forskningsprojekt som ser över hur man skapar ett digitaliserat produktionsflöde för additiv tillverkning. – Vi vill demonstrera hur detta kan fungera i olika typer av anläggningar, bland annat i den sandprinter som finns i Swerea SWECAST:s Casting Demonstration Centre, säger projektledare Stefan Gustafsson Ledell.

  • Kan svart kol ersättas av grönt?

    I ett nytt projekt som leds av Swerea MEFOS ska sju partner från Norr- och Västerbotten undersöka om biomassa kan ersätta fossilt kol vid metallframställning. Under tre år kommer forskare och entreprenörer att smälta samman kunskap om hur biomassa fungerar med vilka egenskaper som kol behöver ha för att fungera i metallframställningen.

  • Myondetektor ”ser genom” ugnar under drift

    Genom att studera mängden myoner i luften är det möjligt att detektera densitetsskillnader i material och processer. Swerea MEFOS har tillverkat en myondetektor som klarar tuffa miljöer. Syftet är att utveckla metoder för att studera ugnar under drift. Utrustningen är mobil och kan användas för tester ute i industrin.

  • Valsning kan ge träprodukter hårdare yta

    Swerea MEFOS har initierat och drivit ett tvärvetenskapligt projekt för att se om det är möjligt att vidareförädla träprodukter med hjälp av de tekniker som idag används inom stålindustrin. Projektet visar att det genom valsning går att hårdgöra furu så att ythårdheten blir lika bra som hos ek.

  • Nya medlemsföretag specialister på sfäriska pulver och borstål

    Sedan december har Swerea MEFOS två nya medlemsföretag som vi ser fram emot att få samarbeta närmare med. Metasphere Technology AB är ett Luleåbaserat företag med mer än 10 års erfarenhet av forskning och utveckling av sfäriska pulver. Swebor Stål Svenska AB, har funnits i över 30 år och har verksamhet både i Luleå och Jokkmokk. De är specialiserade på värmebehandling av borstål.

  • Forskningsprojekt möjliggör kraftigt ökad batteriåtervinning

    Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, satsar åtta miljoner i ett svenskt projekt för återvinning av batterier. Projektet, som drivs av industriforskningsinstitutet Swerea MEFOS, ska utveckla en effektivare återvinningsprocess för alkaliska batterier. Materialet som återvinns ska sedan utnyttjas i industrin för batteriproduktion, vilket skapar ett cirkulärt materialflöde.

  • The fossil-free car of the future is in the forest

    The lightweight, fuel-efficient cars of the future can be made using materials from our Swedish forests. The raw material can also be used in batteries, which reduces the use of fossil-based materials and fuel. A research team from Innventia, Swerea, KTH Royal Institute of Technology and Blatraden is now demonstrating this by means of a model car.

  • Framtidens fossilfria bil finns i skogen

    Framtidens lätta och bränslesnåla bilar kan tillverkas av material från våra svenska skogar. Råvaran kan även användas i batterier vilket minskar användningen av fossilbaserade material och drivmedel. Ett forskarteam vid Innventia, Swerea, KTH och Blatraden demonstrerar nu detta genom en modellbil.

  • Provsmältning i ny ugn

    En ny pilotugn är på plats i vår demonstrationshall, och nu pågår provsmältningar och intrimning av utrustningen. Till att börja med kommer utrustningen att användas inom ett miljöprojekt där avfall ska renas från bly med så kallad smältelektrolys. Framöver ser vi ett brett användningsområde för ugnen, som lämpar sig väl för försök med metaller och slagg med smältpunkter upp till 1300 grader.

  • Ny doktor i processmetallurgi

    Den 14 januari disputerade Mats Brämming på Luleå tekniska universitet, avdelningen för Mineralteknik och metallurgi. Han försvarade då sin avhandling ”An operational view on foaming and slopping control in top-blown BOS vessels”. Vid tillverkning av stål kan metallsmältan ibland ”koka över”. Mats har i sin avhandling studerat orsakerna till fenomenet, samt hur det kan förutses och undvikas.

Visa mer