Nyhet -
Myondetektor ”ser genom” ugnar under drift
Genom att studera mängden myoner i luften är det möjligt att detektera densitetsskillnader i material och processer. Swerea MEFOS har tillverkat en myondetektor som klarar tuffa miljöer. Syftet är att utveckla metoder för att studera ugnar under drift.
Myoner är naturliga elementarpartiklar som växelverkar med materia. Genom att mäta mängden myoner som faller in från rymden i en viss riktning (t.ex. genom en ugn) och jämföra med omgivningarna, kan man detektera densitetskillnader mellan olika material och i processer.
Swerea MEFOS har tillverkat en myondetektor som klarar av att mäta vid masugnar och lågschaktugnar trots tuff miljö. Utrustningen är mobil och kan användas för tester ute i industrin. Genom att använda myonteknik för att studera ugnar under drift är förhoppningen att kunna förbättra styrningen av processerna, och därmed uppnå energi- och materialeffektivisering.
Tanken med utvecklingsarbetet är bland annat att kunna fastställa smältzonens läge i en masugn. Det är värdefull information för att till exempel bestämma koksreservens storlek. I lågschaktugn är tillämpningen en annan, där ska möjligheten att bestämma elektrodernas position och längd utan att stanna processen undersökas. På så sätt kan stilleståndstid och extra energiförbrukning för att mäta elektroden undvikas.
− Det här är en intressant teknik att studera, säger professor Lena Sundqvist Ökvist, gruppchef på Swerea MEFOS. De inledande försöken indikerar att tekniken kommer att bli ett bra hjälpmedel för styrning av värmenivån i masugnen. Om det fungerar bra ser vi också andra möjliga användningsområden där metoden skulle kunna användas för material- och energieffektivisering i industrin.
Myondetektorn är framtagen inom projektet ”Energieffektivisering vid råjärns- och ferrokromtillverkning genom användning av myonteknik” som finansieras av Energimyndigheten och de deltagarna partnerna SSAB i Luleå och Oxelösund, LKAB och Vargön Alloys.
Kontakt
Dan Sandström, projektledare
0920-20 19 15
dan.sandstrom@swerea.se
www.swereamefos.se