Gå direkt till innehåll
Scanmet samlar experter inom ståltillverkning från ett 30-tal länder
Scanmet samlar experter inom ståltillverkning från ett 30-tal länder

Pressmeddelande -

Över 300 internationella stålexperter möts i Luleå

Idag inleds konferensen SCANMET V i Luleå. Det är en internationell stålforskningskonferens som denna gång samlar drygt 300 deltagare från ett trettiotal länder.

Under fyra konferensdagar diskuteras aktuell forskning inom tillverkning av stål, och närmare 150 tekniska föredrag presenteras. Viktiga ämnen är bland annat återvinning och hållbar produktion, resurs- och energieffektivitet, samt minskning och avskiljning av koldioxid.

− Med SCANMET vill vi erbjuda ett forum för industri och akademi där det finns möjlighet att utbyta idéer och kunskap för att utveckla framtidens hållbara ståltillverkningsprocesser.Det är femte gången vi arrangerar SCANMET, och intresset är högt trots att branschen är under stor ekonomisk press, säger Anna Utsi, affärsutvecklingschef på Swerea MEFOS och projektledare för konferensen.

I årets upplaga av SCANMET ingår även ”2nd Process Integration Forum” med fyra sessioner, en konferens som arrangerades första gången för två år sedan. Processintegration är en form av systemanalys, som ser till hela tillverkningskedjan, istället för att titta på enskilda processer.

− Idag blir det allt viktigare med en helhetssyn för att klara industrins hållbarhetsmål, säger Mikael Larsson, avdelningschef på Swerea MEFOS och adjungerad professor vid LTU. Processintegration är ett viktigt verktyg som industrin kan använda sig av för att förbättra både material- och energieffektiviteten i produktionssystemen.

Bland föredragshållarna finns i år representanter från exempelvis Australien, Korea och Japan. SCANMET arrangeras vart fjärde år och lockar deltagare från nästan alla världsdelar.

Kontakt
Anna Utsi, projektledare, affärsutvecklingschef
072-721 75 20
anna.utsi@swerea.se

Karin Edfast, kommunikationsansvarig
070-608 19 67
karin.edfast@swerea.se

www.swereamefos.se
www.scanmet.info

Ämnen

Kategorier

Regioner


Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, produktions- och produktutveckling. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 680 Mkr/år. Verksamheten bedrivs i fem forskningsinstitut (Swerea IVF, Swerea KIMAB, Swerea MEFOS, Swerea SICOMP och Swerea SWECAST). Verksamhet finns i Stockholm, Jönköping, Luleå, Mölndal, Piteå, Borlänge, Eskilstuna, Linköping, Trollhättan och Oslo, samt i Brest och St Etienne i Frankrike.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press