Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nu byggs en nationell arena inom 3D-printing i metall

    Chalmers, Högskolan Väst och Swerea har tagit initiativet till att skapa en nationell arena för 3D-printing i metall. Syftet med arenan är att öka takten inom forskning, utbildning och informationsspridning för att stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft. Nu startar uppbyggnaden.

  • Forskning som tillväxtfaktor

    ​Vid dagens möte om innovationer och tillväxt i Luleå var Swerea MEFOS vd Eva Sundin en av talarna. Hon berättade om den metallurgiska spetsforskning som drar kunder från hela världen till Luleå. Eva var även inbjuden till samtalslunch med statsminister Stefan Löfven där de bland annat pratade om forskningsinstitutens roll, mittemellan akademi och industri.

  • Forskare från hela världen möts i Luleå

    I juni nästa år arrangerar Swerea MEFOS den femte internationella SCANMET-konferensen i ordningen. Processutveckling inom järn- och ståltillverkning är temat. Det tekniska programmet på konferensen kommer att omfatta drygt 140 föredrag, som presenteras av deltagare från hela 25 länder från sex världsdelar. Konferensen hålls vart fjärde år, och brukar ha ett högt internationellt deltagande.

  • 3D-printa dig själv till förmån för Hungerprojektet

    ​Årets Goda auktion till förmån för Hungerprojektet har startat. Auktionen pågår mellan den 16-23 november och pengarna går direkt till att bekämpa hunger och fattigdom. På Swerea deltar man genom att erbjuda högstbjudande en 3D-printad version av sig själv. Lagom att ge bort till svärmor på julafton.

  • Nya möjligheter med 3D-printade verktyg skapas i Adding II

    Genom projektet Adding II fortsätter Swerea SWECAST utvecklingen av 3D-printade verktyg för pressgjutning. – Med 3D-printade verktyg kan slutprodukternas egenskaper styras bättre än i dag samtidigt som ledtiderna förkortas, säger projektledare Markus Börrisson.

  • Nytt biobaserat lättviktsmaterial visas upp.

    Framtidens lätta och bränslesnåla bilar kan tillverkas av material från svenska skogar. Forskningsinstituten Innventia och Swerea SICOMP har i ett unikt samarbete tillverkat den första ”demonstratorn” av kolfiberkomposit från barrvedlignin.

  • Ny professor i processmetallurgi

    ​Lena Sundqvist Ökvist, Swerea MEFOS, har anställts som adjungerad professor i processmetallurgi vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser på Luleå tekniska universitet. Tjänsten som adjungerad professor är på 20 procent, och innebär forskning såväl som undervisning och handledning av doktorander vid institutionen. Lena tillträdde den 1 september.

  • Vill du etablera dig på den internationella marknaden?

    Nu finns det en ”sökmotor” för dig som letar nya internationella affärskontakter. Besök webbplatsen eenmatch.eu så kan du med endast några få klick hitta och kontakta nya potentiella distributörer, leverantörer eller utvecklingspartners som passar just ditt behov.

  • Färsk rapport om framtidens industri

    Svensk industri står inför stora utmaningar. I en helt ny rapport, som Kairos Future har tagit fram på uppdrag av den svenska industriforskningskoncernen Swerea, beskrivs hur svensk industri måste förändras för att klara framtiden. Den redogör för olika förändringar i ekonomin och i företagens utveckling.

  • Nytt projekt ska minska vibrationsskador

    Vinnova satsar 7,3 miljoner kronor på ett av Swerea IVF lett projekt som ska ta helhetsgrepp om vibrationsskador i arbetsmiljöer. Målet att med hjälp av nyutvecklad patenterad teknik och bättre användning av existerande kunskap ta bort vibrationsskadorna genom att utveckla lågvibrerande handhållna maskiner.

  • Forskningsanläggning expanderar - nytt mångmiljonprojekt ska minska koldioxidutsläppen

    EU:s forskningsprogram Horizon 2020 har beviljat projektet Stepwise finansiering med 13 miljoner euro för fyra år. Swerea MEFOS är en av nio partner i projektet, som handlar om att på ett kostnadseffektivt sätt minska CO2-utsläppen från järn- och stålindustrin. Projektet går ut på att omvandla masugnsgas till en värdefull produkt, och i samma process infånga och avskilja koldioxiden.

Visa mer