Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, allmänt

Den renade slaggen lyser brandgul, upphettad till 1600 grader. Målsättningen är att den sedan ska kunna återanvändas i stålindustrin.

Heta försök på Swerim med salt i fokus

Målet med försöken i pilothallarna hos metallforskningsinstitutet Swerim är tydligt: Ur saltslagg från aluminiumtillverkning vid Stena Aluminium ska saltet återvinnas och återföras till aluminiumtillverkning. Utöver saltet ska även den försmälta renade slaggen komma till nytta. Siktet är inställt på att kunna använda den i stålindustrin.

Hans Magnusson, Swerim, har tilldelats Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Lagneborgpriset 2023 tilldelas Hans Magnusson

Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr tilldelades Hans Magnusson, Swerim för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Klara Trydell, Swerim, årets Lagneborgpristagare. Foto: Anneli Nygårds.

Lagneborgpriset 2022 till Klara Trydell

Lagneborgpriset 2022 om 25 000 kr tilldelades Klara Trydell vid metallforskningsinstitutet Swerim för sina insatser inom verksamheten för fogningsteknik. Hon har på ett föredömligt sätt drivit och utvecklat arbetet inom Fogningscentrum som idag har 15 engagerade och nöjda medlemsföretag.

En svensk standard har nu fått internationell ISO-status. Ett arbete som Pelle Mellin vid Swerim har koordinerat.

Svensk kvalitetssäkring har fått internationell status

En svensk standard har nu fått internationell ISO-status. Det handlar om en standard för att kvalitetssäkra stycken av metall, som tillverkats utav pulver genom metoden PM HIP (Hot Isostatic Pressing). Det är 12 laboratorier runt om i Europa som utfört mätningar enligt svensk standard och vi klarade den höga tröskeln, för att uppnå så kallad Draft International Standard. Det kändes som en seger!

Ringhals kärnkraftverk nytt medlemsföretag hos metallforskningsinstitutet Swerim. Foto: Ringhals.

Ringhals kärnkraftverk nytt medlemsföretag

Ringhals kärnkraftverk, vars mål är att leverera efterfrågad el, säkert och stabilt, är nytt medlemsföretag hos Swerim. Det är spännande att få in ett företag som Ringhals där det är av största vikt att kvalificera och standardisera processer samt komponenter innan driftsättning. Vi hoppas att samarbetet ytterligare kommer att höja kvalitén på material och processer inom pulvermetallurgin.

Johan Lönnqvist och Johan Eliasson båda Swerim tar emot Lagneborgpriset i Kista.

Lagneborgpriset 2021

Lagneborgpriset 2021 om 50 000 kr tilldelades Johan Lönnqvist och Johan Eliasson vid Swerim AB för sina insatser gällande småskalig materialutveckling och materialprovning inom områdena termomekaniska processer och glödgning samt gjutning.

Utgjutning av legeringen ferrokrom hos Vargön Alloys.

Legeringsföretag ny medlem hos Swerim

Sveriges enda företag som producerar legeringen ferrokrom, Vargön Alloys, är nytt medlemsföretag hos metallforskningsinstitutet Swerim.

Vid Swerim i Luleå finns Europas största anläggning för utvärdering, gasbearbetning och återanvändning av energirika gaser.

Ny teknologi ska lagra energi från industrin

SaltX Technology, Luleå Energi, LuleKraft och metallforskningsinstitutet Swerim har ingått ett samarbete för att uppföra en pilotanläggning som använder nanocoatat salt för att lagra termisk energi. Piloten planeras att byggas vid Swerim anläggning i Luleå och ska laddas med spillvärme från industrin.

Hans Magnusson, Swerim utsedd till årets brobyggare på Metalliska Materials programkonferens.

Hans Magnusson årets brobyggare

På Metalliska Materials årliga programkonferens blev Hans Magnusson, Swerim utsedd till årets brobyggare 2021.

Från vänster gruppchef Johan Martinsson och doktoranderna Julia Brännberg Fogelström, Amanda Vickerfält, Oscar Hessling och Joar Huss.

HYBRIT-labs på Swerim redo för experiment

Just nu är aktivitetsgraden hög, för i mars är vi redo för de första försöken i det nya specialdesignade HYBRIT-labs på Swerim med målet att påskynda vägen mot en fossilfri stålframställning. Ett partnerskap mellan HYBRIT och Swerim har resulterat i ett nytt laboratorium i Kista, skapat av en forskargrupp som ska fokusera på bland annat grundläggande reduktionsstudier med vätgas.

Tomas Lundberg, Swerim projektledare för projektet EnVisA ‒ Energivisualisering med artificiell intelligens (AI).

Ökad återanvändning av energirika gaser

​Nytt projekt ska öka återanvändningen av de energirika gaser som bildas om restprodukt vid stålframställningen hos SSAB i Luleå. Resultatet blir ett klimatvänligare fjärrvärmesystem med ökad återanvändning av gaserna och minskad oljeförbrukning.

Tom Eriksson, VP Strategisk forskning vid SMT.

Partnerskap med Sandvik Materials Technology!

​Swerim har ingått ett partnerskap med Sandvik Materials Technology (SMT), som är en världsledande tillverkare av avancerade rostfria stål och speciallegeringar. Partnerskapet syftar till ett långsiktigt samarbete där SMT får ta del av Swerims spetskompetens inom materialegenskaper, avancerad strukturanalys, provning och modellering.

Fredrik Gustavsson, Swerim i laboratoriet för elektronmikroskopi.

Miljoninvestering i elektronmikroskopi

Swerim har investerat 8 miljoner kronor i laboratoriet för elektronmikroskopi, vilket innebär såväl snabbare som bättre resultat med större noggrannhet för undersökningar av mikrostrukturer i metalliska material och även andra typer av material t.ex. polymerer och keramiska material.

Markus Uhlirsch i labbet för additiv tillverkning av metaller på Swerim.

Effektivare och billigare materialutveckling med liten byggtank

Istället för tiotals kilo av metallpulver kan det räcka med några deciliter, för att testa legeringar i den nya byggtanken som nu finns på metallforskningsinstitutet Swerim. Sen den kom på plats under våren står företagen i kö för att materialutveckla legeringar till allt från rotorblad till höftproteser.

Pressinbjudan – Gymnasielever tar klivet in i forskningsvärlden

Ungdomar i Norrbotten står inför ett smörgåsbord av branscher som vill locka dem. Kompetens- och personalbristen är stor på många håll. Nu växlar universitet och forskningsinstitut tillsammans med industrin upp – för att försöka väcka intresset för metallurgin.

Pelle Mellin i labbet på Swerim.

Pelle Mellin en av åtta utvalda

Pelle Mellin är en av åtta som beviljades 2,5Mkr i bidrag till doktorandstudier av Stiftelsen för strategisk forskning.

 Avfall som ska sorteras och återvinnas.

5,5 miljoner till testbädd för sensorer och sortering

Testbädden Sensorer och sortering för innovativ återvinning får 5,5 Mkr av Vinnovas nya satsning Testbäddar för miljöteknik. "Satsning gör det möjligt för svenska bolag att snabbare få tillgång till nya tekniska innovationer inom återvinning. Det är ett nytt samarbete mellan optik- och teknikbolag, samt återvinnare och producenter.", berättar Tania Irebo Schwartz, projektledare och koordinator.

Visa mer