Lagneborgpriset 2024
Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024 för deras framstående insatser inom verksamheten för uppbyggnaden av Metallurgisk labs på Swerim.
Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024 för deras framstående insatser inom verksamheten för uppbyggnaden av Metallurgisk labs på Swerim.
I takt med att stålindustrin söker innovativa sätt att minska koldioxidutsläppen, har Kanthal och Swerim samarbetat inom ELROS-projektet för att ta sig an utmaningen att elektrifiera omvärmningsprocesser för stål. Genom att kombinera induktionsvärme och elektrisk motståndsvärme uppnådde projektet de höga temperaturer som krävs för ståltillverkning, samtidigt som koldioxidutsläppen minskade.
Den största undersökningen om hur additiv tillverkning (3D-printing) påverkar hälsan har just slutförts. Marknaden för verkstäder som arbetar med additiv tillverkning (AM) ökar starkt både när det handlar om plast och metall. Samtidigt har det funnits stora luckor i kunskapen om hur den AM påverkar hälsan. Nu är en del av luckorna tilltäppta, genom projekt HÄMAT, som pågått sedan 2017.
Dr. Chuan Wang kommer att vara adjungerad professor inom enheten för processer vid KTH Materialvetenskap under tre år. Med hans långa erfarenhet och unika kunskap inom området resurseffektivitet kommer han att bidra till ett mycket viktigt och växande område inom det metallurgiska området.
Nytt projekt ska öka återanvändningen av de energirika gaser som bildas om restprodukt vid stålframställningen hos SSAB i Luleå. Resultatet blir ett klimatvänligare fjärrvärmesystem med ökad återanvändning av gaserna och minskad oljeförbrukning.
Avslutat Vinnova-projekt skapar möjligheter att tillverka stora komponenter till kärnkraftverk med extremt bra materialegenskaper, genom pulvermetallurgi.
Resultaten från projektet Optifines visar att OXYFINES-tekniken är mycket stabil, lättkontrollerad och flexibel för olika fukthalter. En zinkseparering på upp till 97 procent demonstrerades i de utförda pilotförsöken vari en raffinerad, praktiskt taget zinkfri och järnrik sinterprodukt och ett torrt zinkinnehållande stoft producerades.
Vi hälsar Daniel Palo välkommen som affärsområdeschef för Pilot och Demo. Daniel ingår även i Swerims företagsledning. Daniel kommer närmast från Gestamp Hardtech där han under 20 år arbetat med forskning, produktutveckling och ledarskap med fokus på bilindustrin.
Ladda ned "Guide till damningsreducerande åtgärder" utan kostnad. Guiden består av en kunskapssammanställning avseende källor som ger upphov till diffus damning samt åtgärder för att minska damningen. Den är nu tillgänglig för alla svenska industriföretag. Guiden har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet och metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med svensk stål- och metallindustri.
En liten uppslagsbok att ha i fickan, för den som behöver kunskap om mässing. Så beskriver projektledaren Stefan Heino den nya appen med utbildningsmaterial som metallforskningsinstitutet Swerim varit med att ta fram.
Metallforskningsinstitutet Swerim och Luleå tekniska universitet har tecknat ett samarbetsavtal inom utbildning, forskning och innovation.
Broar kan konstrueras så att material och vikt minskar med 40 procent jämfört med konventionella konstruktioner av stålbroar – det är en vision som kan bli verklighet om forskningsprojektet SUNLIGHT utfaller enligt plan."Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med, eftersom samhällsnyttan är så stor och konkret", säger projektledaren Pia Borg vid metallforskningsinstitutet Swerim.
Mikael Malmström tilldelas Lagneborgpriset 2019, om 25 000 kronor, för sina framstående insatser inom analytisk processövervakning. Han har under sin tid på Swerim drivit och utvecklat forskningen kring laser ultraljud vilket – bland annat lett till fördjupat samarbete med SSAB och andra nya kunder.
Luleåbon Katarina Lundkvist, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim har licentierat vid Luleå tekniska universitet. Hennes avhandling belyser fallstudier som påvisar ökad materialeffektivitet i nordiska malmbaserade ståltillverkningssystem.
Spänningskorrosion är en känd problematik vid användning av rostfria stål i krävande miljöer. För att korta ner ledtiden och sänka kostnader för specialkomponenter, vill man inom vissa branscher ersätta konventionellt framställt rostfritt stål med additivt tillverkat rostfritt stål.
Marknaden för additivt tillverkade (AM) komponenter i nya metaller växer för varje år. Detta då AM-processen minimerar materialåtgången samtidigt som den tillåter nya avancerade geometrier, vilket kan ge kostnadseffektiviseringar på upp till 40 procent. Dessutom finns det stora möjligheter till förbättring av gamla komponenter.
Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson, tillsammans med VD Pontus Sjöberg och regionråd Nils-Olof Lindfors, har invigt metallforskningsinstitutet Swerims nya vätgasanläggning i Luleå. Elektrolysören ger förutsättningar för forskning kring vätgas som energiform – och viktiga steg mot den fossilfria industrin.
Det finns potential att förbättra effektiviteten i produktionen av sätthärdade komponenter till fordonsindustrin, med så pass mycket som 50 procent. Det tror forskargruppen som jobbar i projektet ROKOST (Robust och kostnadseffektiv hårdsvarvning av transmissionskomponenter).
Målet är högt ställt med forskningsprojektet Optifines på metallforskningsinstitutet Swerim: Hundraprocentig återvinning av masugnsslam. Efter den andra försöksperioden ser prognosen god ut för att det faktiskt skulle vara möjligt även i industriell skala med potential till ekonomiska och miljömässiga vinster.
På metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå har det utvecklats och byggts en ny försöksanläggning, baserat på AGAs OXYFINES-teknik, som den 27 – 29 augusti ska testas i skarpt läge. Målsättningen är att det på sikt ska kunna ske en hundraprocentig återvinning av bland annat masugnsslam, en restprodukt från råjärnstillverkning. Media är välkommen att närvara under försökskampanjen.