Gå direkt till innehåll
David Franklin, Swerim är koordinator för MacAM.
David Franklin, Swerim är koordinator för MacAM.

Pressmeddelande -

Guidlines ska få fler att använda additiv tillverkning

Marknaden för additivt tillverkade (AM) komponenter i nya metaller växer för varje år. Detta då AM-processen minimerar materialåtgången samtidigt som den tillåter nya avancerade geometrier, vilket kan ge kostnadseffektiviseringar på upp till 40 procent. Dessutom finns det stora möjligheter till förbättring av gamla komponenter

– Nya extremt hårda och nötningsbeständiga material kan tillverkas med AM-teknik och möjliggör effektivare lösningar. Det har dock varit svårt för industrin att ta till sig den nya tekniken då man saknar erfarenhet och förståelse för bearbetningen av AM-komponenterna i de nya superhårda materialen, berättar David Franklin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Det Vinnovafinansierade projektet Machining of AM components – MacAM ska göra så att fler företag vågar ta klivet till additiv tillverkning. Målet med projektet är att undersöka bearbetnings-möjligheten av materialen för att därefter skapa en guideline med rekommendationer om hur de nya superhårda AM-materialen kan bearbetas och användas. Något som länge har varit efterfrågat av industrin.

– Idag finns en stor kunskapsbrist inom slipning och efterbearbetning av AM-komponenter. Vi ser fram emot detta projekt som kommer att ge nya verktygsrekommendationer och kunskap om efterbearbetning, vilket är viktigt för industrins omställning till AM, säger Ulrik Beste, CTO VBN Components.

Fakta
MacAM (Machining of AM components) är ett 1-årigt Vinnovafinansierat projekt med en total budget om ca 1,4 miljoner kronor. Deltagande företag är 3M, Sandvik Coromant, VBN Components och Swerim.

Kontaktpersoner
David Franklin, koordinator och projektledare, Swerim, david.franklin@swerim.se, 073-057 52 80

Isabelle Bodén, presskontakter, VBN Components, isabelle.boden@vbncomponents.com, 070-236 22 81

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Metallforskningsinstitutet Swerim bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt. Vi vill stärka industrins konkurrenskraft genom ökad produktkvalitet, högre resurseffektivitet och mer hållbara tillverkningsprocesser. Vår vision är en fossilfri och cirkulär industri. Institutet har 190 medarbetare på två orter i Sverige – Luleå och Stockholm.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press