Gå direkt till innehåll

Ämnen: Undersökningar, rapporter

Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024.

Lagneborgpriset 2024

Julia Fogelström, Oscar Hessling, Johan Martinsson och Amanda Vickerfält tilldelas Lagneborgpriset 2024 för deras framstående insatser inom verksamheten för uppbyggnaden av Metallurgisk labs på Swerim.

Uppvärmd ämnesplåt med termoelement borttagna från elektrifierad ugn vid Swerims pilotanläggning i Luleå. Foto: Swerim.

ELROS-projektet: Swerim och Kanthals satsning på hållbart stål

I takt med att stålindustrin söker innovativa sätt att minska koldioxidutsläppen, har Kanthal och Swerim samarbetat inom ELROS-projektet för att ta sig an utmaningen att elektrifiera omvärmningsprocesser för stål. Genom att kombinera induktionsvärme och elektrisk motståndsvärme uppnådde projektet de höga temperaturer som krävs för ståltillverkning, samtidigt som koldioxidutsläppen minskade.

Bron i Stöde.

Tekniken finns för att förlänga livslängden på broar

50 till 60 procent av alla broar i västvärlden närmar sig slutet på sin tekniska livslängd. Samhällets resurser är begränsade, men det finns stora behov i vår infrastruktur. Så nu gäller det att hitta smarta lösningar, till exempel för att kunna förlänga livet på våra stålbroar. Och just en sådan smart lösning har deltagarna i forskningsprojekten LIFEEXT och LIFEEXT2 hittat.

Världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan

Världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan

Den största undersökningen om hur additiv tillverkning (3D-printing) påverkar hälsan har just slutförts. Marknaden för verkstäder som arbetar med additiv tillverkning (AM) ökar starkt både när det handlar om plast och metall. Samtidigt har det funnits stora luckor i kunskapen om hur den AM påverkar hälsan. Nu är en del av luckorna tilltäppta, genom projekt HÄMAT, som pågått sedan 2017.

Tåsjömasten – 330 meter hög, innan den revs 2020.

Höga master klarar långvariga och extrema förhållanden

Flertalet av de master som Teracom ansvarar för börjar närma sig 60 år och det är viktigt att utvärdera deras skick för att få en uppfattning om när i framtiden det är dags att byta ut dem. Swerim har på uppdrag av Teracom Samhällsnät utfört en unik provning av den nedmonterade TV- och radiomasten Tåsjömasten. Eftersom masterna är höga och smala, över 300 meter, utsätts de för extrema belastningar

Bildtext: Anton Jansson, Swerim tar emot priset för bästa överlämning av Gert Nilsson, Jernkontoret.

Pris för årets överlämning

Pris för årets överlämning till projekt TORAD – Verktyg för accelererad utveckling av nästa generation avancerade höghållfasta stål.

Towa Eriksson, Uppsala universitet och Lars-Olov Nordberg, Swerim framför den testrigg där fluidiseringsförsöken med vätgas ska genomföras.

Försök pågår med klimatneutral framställning av molybden

I Sverige förbrukas 8 500 ton av metallen molybden årligen, framför allt vid framställning av högpresterande, rostfritt stål och verktygsstål. I laboratoriemiljö på Swerim pågår just nu försök med att reducera molybdenoxid med vätgas. I industriell skala skulle det innebära stora miljövinster – och sannolikt även bli mer kostnadseffektivt.

Dr. Chuan Wang, Swerim kommer att vara adjungerad professor inom enheten för processer vid KTH Materialvetenskap.

Chuan Wang ­– adjungerande professor vid KTH

Dr. Chuan Wang kommer att vara adjungerad professor inom enheten för processer vid KTH Materialvetenskap under tre år. Med hans långa erfarenhet och unika kunskap inom området resurseffektivitet kommer han att bidra till ett mycket viktigt och växande område inom det metallurgiska området.

Briketter skapade av slam – en restprodukt från aluminiumindustrin.

Möjligt att tillverka mineralull med restprodukter från aluminiumindustrin

Ett lyckat forskningsprojekt visar på möjligheten att tillverka mineralull med mindre miljöpåverkan än idag. Anodiseringsslam – en restprodukt från aluminiumindustrin – kan användas vid tillverkningen, då det visat sig vara tekniskt möjligt att skapa briketter av slammet.

Ur överskottsgas från ståltillverkning ska det utvinnas urea på metallforskningsinstitutet Swerim.

​Överskottsgas från ståltillverkning ska bli konstgödsel

Ur överskottsgas från ståltillverkning ska det utvinnas urea på metallforskningsinstitutet Swerim. Urea är idag ett av världens vanligaste medel för konstgödsling. Det EU-finansierade forskningsprojektet INITIATE drog igång i november 2020 och ska pågå tills sommaren 2025.

Tomas Lundberg, Swerim projektledare för projektet EnVisA ‒ Energivisualisering med artificiell intelligens (AI).

Ökad återanvändning av energirika gaser

​Nytt projekt ska öka återanvändningen av de energirika gaser som bildas om restprodukt vid stålframställningen hos SSAB i Luleå. Resultatet blir ett klimatvänligare fjärrvärmesystem med ökad återanvändning av gaserna och minskad oljeförbrukning.

Samlade i Swerims försökshall under försök med att optimera Lindes OXYFINES-teknik. Från vänster Katarina Lundkvist, Swerim, Fredrik Nyman, Linde och Daniel Söderström från SSAB Europe. Foto: André Pettersson, Sveriges Radio.

Högre värde och kvalitet på masugnsslam med Lindes OXYFINES-teknik

Resultaten från projektet Optifines visar att OXYFINES-tekniken är mycket stabil, lättkontrollerad och flexibel för olika fukthalter. En zinkseparering på upp till 97 procent demonstrerades i de utförda pilotförsöken vari en raffinerad, praktiskt taget zinkfri och järnrik sinterprodukt och ett torrt zinkinnehållande stoft producerades.

Daniel Palo ny affärsområdeschef på Swerim.

Daniel Palo ny affärsområdeschef

Vi hälsar Daniel Palo välkommen som affärsområdeschef för Pilot och Demo. Daniel ingår även i Swerims företagsledning. Daniel kommer närmast från Gestamp Hardtech där han under 20 år arbetat med forskning, produktutveckling och ledarskap med fokus på bilindustrin.

Provstavar tillverkade med additiv tillverkning för mätning av mekaniska egenskaper. God kontroll och repeterbarhet behövs för att kunna utveckla en standard.

Brist på standarder för additiv tillverkning i metall

Additiv tillverkning, även kallad 3D-printning, i metall är en teknik som utvecklats snabbt och haft en stark marknadstillväxt. Men brist på standarder riskerar att bli ett hinder i utvecklingen och fortsatt tillväxt. Det framkommer i en kartläggning som genomförts av metallforskningsinstitutet Swerim, SIS, Chalmers och RISE. Resultatet ska nu användas till att utveckla standadiseringen på området

Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet

Gratis guide till damningsreducerande åtgärder

Ladda ned "Guide till damningsreducerande åtgärder" utan kostnad. Guiden består av en kunskapssammanställning avseende källor som ger upphov till diffus damning samt åtgärder för att minska damningen. Den är nu tillgänglig för alla svenska industriföretag. Guiden har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet och metallforskningsinstitutet Swerim tillsammans med svensk stål- och metallindustri.

Forskaren och projektledaren Pia Borg vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Hållbara, lättare och underhållsfria broar

Broar kan konstrueras så att material och vikt minskar med 40 procent jämfört med konventionella konstruktioner av stålbroar – det är en vision som kan bli verklighet om forskningsprojektet SUNLIGHT utfaller enligt plan."Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med, eftersom samhällsnyttan är så stor och konkret", säger projektledaren Pia Borg vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Mikael Malmström, Swerim, 2019 år Lagneborgpristagare.

Mikael Malmström tilldelas Lagneborgpriset 2019

Mikael Malmström tilldelas Lagneborgpriset 2019, om 25 000 kronor, för sina framstående insatser inom analytisk processövervakning. Han har under sin tid på Swerim drivit och utvecklat forskningen kring laser ultraljud vilket – bland annat lett till fördjupat samarbete med SSAB och andra nya kunder.

Visa mer