Gå direkt till innehåll

Ämnen: Industri, tillverkning

Invigning av labb i Luleå

Invigning av labb i Luleå

Lyckad invigning av metallforskningsinstitutet Swerims agglomeringslabb – ett laboratorium som skapar nya möjligheter för en gruv- och stålindustri under pågående omställning för industrin. Ett femtiotal personer deltog i invigningen som ägde rum hos Swerim i Luleå. Deltagarna kom från Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Pontus Sjöberg, vd Swerim och Anders Björklund, vd Kanthal. Foto: Anneli Nygårds

Ultramodern atomiseringsenhet invigd

Swerim och Kanthal har invigt sin gemensamma investering – en ultramodern atomiseringsenhet för tillverkning och utveckling av metallpulver. En satsning som bidrar till att Sverige kan behålla sin världsledande position inom metallpulver.

Utgjutning av legeringen ferrokrom hos Vargön Alloys.

Legeringsföretag ny medlem hos Swerim

Sveriges enda företag som producerar legeringen ferrokrom, Vargön Alloys, är nytt medlemsföretag hos metallforskningsinstitutet Swerim.

Ur överskottsgas från ståltillverkning ska det utvinnas urea på metallforskningsinstitutet Swerim.

​Överskottsgas från ståltillverkning ska bli konstgödsel

Ur överskottsgas från ståltillverkning ska det utvinnas urea på metallforskningsinstitutet Swerim. Urea är idag ett av världens vanligaste medel för konstgödsling. Det EU-finansierade forskningsprojektet INITIATE drog igång i november 2020 och ska pågå tills sommaren 2025.

Reaktor för infångning av CO2 från stålverksgaser.

Nytt projekt för reducerade CO2-emissioner från värmningsugnar

Under fyra år ska 19 forskare från tio länder ta sig an att testa tekniska koncept som kan minska koldioxidutsläpp vid stålproduktion med 95 procent. Projektledare är Sara Rosendahl och innovationsansvarig är Paul Cobden vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Karin Haglund, utvecklingschef och Magnus Lindenmo, Teknisk Kundservice, Tata Steel Surahammar.

Partnerskap med Tata Steel Surahammars Bruk!

Swerim har ingått ett partnerskap med Tata Steel Surahammars Bruks AB. Surahammarär ett företag som utvecklar och tillverkar elektroplåt för elektriska maskiner och som nu fokuserar på tunn elektroplåt för motorer till elbilar.

Robot från OpiFlex installerad hos WM Press AB

Effektiv automatisering för kortserieproduktion

LoHiSwedProd är det nya projektet som ska stärka konkurrenskraften i små och medelstora svenska företag. Swerea IVF blir en av fjorton partner som kommer att stötta företagen i processen för en mer hållbar produktion.

Arbetsmiljö och konkurrenskraft hänger ihop

​ En inspirationsdag om konkurrenskraft och förnyelse genom goda arbetsförhållanden går av stapeln den 30 januari. För tredje året i rad arrangerar nätverket AFoU ett dialogseminarium där vi lyfter aktuella trender i arbetslivet, delar erfarenheter och bygger broar för utveckling av framtidens arbeten och arbetsplatser.

Integration via innovation

Nyanlända och företag möts i projektet ”De nya jobben” för att tillsammans hitta nya lösningar på olika utmaningar. Modellen kallas innovationsbaserad integration och målet är att skapa nya jobb samtidigt som företag får hjälp med sitt innovationsarbete.

4 nya testbäddar ökar digitaliseringen i svensk industri

Test- och demonstrationsanläggningar blir allt viktigare för att svensk tillverkningsindustri ska kunna hänga med i en allt snabbare teknikutveckling. Swerea IVF leder fyra nya testbäddsprojekt som totalt beviljats 23,5 miljoner kronor för att stötta svensk industri att gå mot en mer hållbar produktion genom att införa digitala strategier och tekniker.

5 projekt banar vägen för kiselkarbid i kraftelektronik

Mindre energiförlust, ökad effektivitet och möjlighet till högre frekvens - kiselkarbid i kraftelektronik har många fördelar jämfört med kisel. Oro kring tillförlitlighet och kostnad har ändå gjort att många valt bort kiselkarbiden. Nu ska fem nya forskningsprojekt råda bot på osäkerheten.

Ökad hållbarhet och konkurrenskraft genom cirkulär ekonomi

Ökad hållbarhet och konkurrenskraft genom cirkulär ekonomi

​Swerea IVF har en nyckelroll i det nystartade projektet CIRCit som ska hjälpa den nordiska industrin att övergå till cirkulär ekonomi och bana väg för ett modernt hållbarhetstänkande. Målet med projektet är att den nordiska industrin ska etablera sig som föregångare på fältet och samtidigt stärka sin ställning på en starkt konkurrensutsatt internationell marknad.

8 forskningsprojekt ska förbättra återvinning och resurshantering.

8 nya projekt inom Swerea ska utreda allt ifrån återvinningsprocesser till användningsområden för det återvunna materialet. – Forskning på återvinning är inte bara önskvärt utan en nödvändighet för att möta framtidens klimatutmaningar och skapa ett hållbart samhälle, säger Mats Holmgren teknisk direktör på Swerea.

Additiv tillverkning av stora komponenter

Konkurrenskraften hos svensk tillverkningsindustri ska stärkas genom att förena de digitala och fysiska värdekedjorna för additiv tillverkning av storskaliga komponenter. Fördelar som ökad flexibilitet och kortade ledtider kommer att visas genom en serie fallstudier i ett nytt test- och demonstrationsprojekt.

Testbädd för utveckling av lätta produkter med smarta materiallösningar

​En ny testbädd för lättviktsprodukter ska bidra till ökad svensk konkurrenskraft och ett mer hållbart samhälle. Testbädden ska hjälpa industrin att möta krav på materialegenskaper och hållbar livscykel genom att hantera helhetslösningar, inte bara enskilda material, tillverkningsmetoder eller återvinningstekniker.

Nytt projekt tar flyg- och rymdindustrin till nya höjder

Nytt projekt tar flyg- och rymdindustrin till nya höjder

Under veckan har Tillväxtverket beslutat att genom EU-medel finansiera projektet SVIFFT, för att lyfta flyg- och rymdindustri i Sverige. Satsningen ska utveckla ett nationellt klustersamarbete mellan företag och akademi i syfte att utveckla såväl innovationer och affärer, vilket kommer att skapa konkurrenskraft internationellt och nya affärer för en större bredd av svenska företag.

Foto: Scania/Kjell Olausson

Nytt forskningscentrum för tunga drivlinor

Sverige ligger i framkant när det gäller teknik för tunga drivlinor. För att säkra den positionen startas nu ett nytt forskningscentrum i samverkan mellan RISE, KTH, och Fraunhofer med syfte att ta fram ny teknik och spetskompetens.

Framtidens material – 3 trender och 7 sanningar

Ändlösa begär, rymdskeppsparadigm och effektivitetsjakt. Det är tre drivkrafter som beskrivs i Swereas nya rapport Framtidens material. Rapporten lanseras i Almedalen den 6 juli kl.8.30 tillsammans med Kairos Future och är ett resultat av svaren från 400 experter, företagsledare och futurister.

Arbete vid sandprintern i Swerea SWECAST:s Casting Demonstration Centre. Foto: Patrik Svedberg

3D-teknik i fokus för digitaliseringsprojekt

Swerea leder nu ett forskningsprojekt som ser över hur man skapar ett digitaliserat produktionsflöde för additiv tillverkning. – Vi vill demonstrera hur detta kan fungera i olika typer av anläggningar, bland annat i den sandprinter som finns i Swerea SWECAST:s Casting Demonstration Centre, säger projektledare Stefan Gustafsson Ledell.

Visa mer