Gå direkt till innehåll
Forskningsanläggning expanderar - nytt mångmiljonprojekt ska minska koldioxidutsläppen

Pressmeddelande -

Forskningsanläggning expanderar - nytt mångmiljonprojekt ska minska koldioxidutsläppen

EU:s forskningsprogram Horizon 2020 har nyligen beviljat projektet Stepwise finansiering med 13 miljoner euro för fyra år. Swerea MEFOS är en av nio partner i projektet, som handlar om att på ett kostnadseffektivt sätt minska CO2‐utsläppen från järn‐ och stålindustrin.

Projektet går ut på att omvandla masugnsgas till en värdefull produkt, ett högvärdigt bränsle bestående av vätgas och kvävgas. I samma process infångas och avskiljs koldioxiden, både från masugnsgasen och från omvandlingsprocessen.

− Den blandning av vätgas och kvävgas som genereras från processen är ett högvärdigt flexibelt bränsle som inte skapar några koldioxidutsläpp när man använder den, säger Magnus Lundqvist, projektledare. Den är värdefull både internt för stålverken och externt för t.ex. kraftproduktion. Infångningen av koldioxid med den här processen blir också mer effektiv än med etablerade processer.

En förutsättning för projektet är den pilotanläggning som kommer att byggas på Swerea MEFOS i Luleå där ett antal försök kommer att genomföras under projektets gång. Till försöksanläggningen ska gas från SSAB:s masugn levereras via en ny gasledning.

− Projektet är viktigt för stålindustrin och SSAB. Om allt faller på plats och dessutom kan kombineras med lagring av den koldioxid som avskiljs kan det ge betydande minskningar av koldioxidutsläppen från SSAB säger Jonas Larsson, Miljöchef på SSAB.

Swerea MEFOS del av projektet är på 7,6 miljoner euro, och uppbyggnaden av både utrustning och
kompetens ger naturligtvis positiva effekter för företaget även på längre sikt.

− Stepwise är ett kvitto på att Swerea MEFOS är en internationellt erkänd partner för aktiv och
miljöinriktad forskning för stålindustrin, säger Mats Sundgren, vd på Swerea MEFOS. Projektet ger också ringar på vattnet och öppnar för fler miljörelaterade stora projekt. Området är hett och många idéer och projekt diskuteras med olika intressenter runt om i världen. Vår infrastruktur och vårt kunnande för att genomföra storskaliga pilotförsök är efterfrågade.

Stepwise‐projektet har potential att minska de globala koldioxidutsläppen med 2,1 Gton/år baserat på nuvarande utsläppsnivåer. Projektet pågår i fyra år med start i maj 2015. Det koordineras av ECN (NL), och övriga partners är Universitatea Babes‐Bolyai, Johnson Matthey PLC., SSAB, Swerea MEFOS, Politecnico di Milano, Kisuma Chemicals B.V., Foster Wheeler Italiana Srl och Tata Steel Consulting.

Kontakt
Magnus Lundqvist, 0920 ‐ 20 19 35

Fakta/Bakgrund

Projektet går ut på att omvandla masugnsgas till högvärdigt bränsle,
och i samma process fånga in CO2.

Reaktionen kan mycket förenklat beskrivas:
Masugnsgas + vattenånga → koldioxid + vätgas + kvävgas
(CO + CO2 + N2) + H2O → CO2 + H2 + N2
Koldioxiden fångas in, och vätgas/kvävgas används som bränsle.

Bildtext: Masugnsgas ska bil högvärdigt bränsle.

Ämnen

Kategorier


Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, process-, produktionsteknik samt produktframtagning. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 650 Mkr/år. Verksamheten bedrivs i fem forskningsinstitut (Swerea IVF, Swerea KIMAB, Swerea MEFOS, Swerea SICOMP och Swerea SWECAST) Verksamhet finns i Jönköping, Luleå, Linköping, Mölndal, Piteå, Stockholm och Oslo samt i Brest och St Etienne i Frankrike.

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press

Relaterat innehåll

Stena Germanica kommer att köras på metanol från FReSMe-projektet

Från stålverksgas till metanol

Horizon 2020 har beviljat 110 miljoner kronor till projektet FReSMe, ”From residual steel gases to methanol”. Målet är att ta fram en metod för att producera metanol för fartygsdrift av överskottsgaser från ståltillverkning. Försöken kommer att genomföras på Swerea MEFOS, där en nybyggd 600 m lång gasledning från SSAB:s masugn till Swerea MEFOS är en viktig förutsättning för genomförandet.

Nils Edberg (SSAB), Eva Sundin (vd Swerea MEFOS), Niklas Nordström (Luleå kommun), Aart van der Pal (ECN) invigde Stepwise-anläggningen.

Ny anläggning ska demonstrera förädling av masugnsgas

Igår invigdes den nya Stepwise-anläggningen på Swerea MEFOS i Luleå. Bygget har pågått sedan april 2016, och här ska ett processkoncept för att förädla masugnsgas och avskilja koldioxid demonstreras och vidareutvecklas.
Anläggningen består bland annat av två nya byggnader som inrymmer kompressorer och reaktorer, en investering på ca 70 miljoner kronor. En nybyggd 640 meter lång gasledning från