Pressmeddelande -
Swerea MEFOS ger expertråd i Bryssel
Göran Carlsson från Swerea MEFOS har blivit inbjuden att delta i Europeiska kommissionens nybildade High Level Expert Group on Steel (HLG Steel). Gruppen ska bistå kommissionen vid implementeringen av den nyligen antagna Steel Action Plan, som ska stärka den europeiska stålindustrins konkurrenskraft.
− Det känns otroligt roligt att ha fått det här uppdraget, säger Göran Carlsson, vd på Swerea MEFOS. Det här visar hur viktigt det är att jobba strategiskt internationellt och skapa kontakt med olika aktörer och beslutsfattare. Swerea MEFOS har länge varit engagerade och framgångsrika inom RFCS och ESTEP och vi har de senaste åren ökat vårt engagemang på flera områden inom EU. Vi har ett stort kontaktnät inom den europeiska stål- och metallforskningen och hoppas med det här uppdraget kunna bidra till att synliggöra stålindustrin i Norden.
Bland övriga medlemmar i gruppen ses representanter för ståltillverkare som Ruukki, ThyssenKrupp, Tata Steel och ArcelorMittal. Alla medlemsstater med en råstålsproduktion på minst 2 % av Europas totala produktion representeras även på regeringsnivå.
Uppdraget för gruppen kommer att vara att diskutera och ge kommissionen råd i stålrelaterade policyfrågor, att följa upp genomförandet av Steel Action Plan (se faktaruta) och att uppmuntra medlemsstaterna att utveckla egna strategier för stålindustrin.
HLG Steel har sitt första möte den 4 december. Anna Utsi, Swerea MEFOS, kommer att bistå Göran genom deltagande i den så kallade sherpagruppen som förbereder frågorna för HLG Steel.
Mer information
Anna Utsi, 0920-20 19 12
Göran Carlsson, 0920-20 19 11
Förklaringar
Steel Action Plan
För att stärka den europeiska stålindustrins konkurrenskraft antog Europeiska kommissionen i juni 2013 ”Action Plan for a competitive and sustainable steel industry in Europe” (kort: Steel Action Plan). Den fokuserar på fyra områden som är viktiga för Europas fortsatta position som stålproducent i världen: lagstiftning, kompetens, innovation och handelsfrågor. Forskning och innovation är en viktig del av planen, och man vill bland annat uppmuntra mer pilot- och demonstrationsverksamhet.
RFCS
Research Fund for Coal and Steel
ESTEP
European Steel Technology Platform
Ämnen
Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, process-, produktionsteknik samt produktframtagning. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 650 Mkr/år. Verksamheten bedrivs i fem forskningsinstitut (Swerea IVF, Swerea KIMAB, Swerea MEFOS, Swerea SICOMP och Swerea SWECAST) Verksamhet finns i Jönköping, Luleå, Linköping, Mölndal, Piteå, Stockholm och Oslo samt i Brest och St Etienne i Frankrike.