Gå direkt till innehåll
Svensk-kinesiskt samarbetsprojekt inom aluminiumindustrin

Pressmeddelande -

Svensk-kinesiskt samarbetsprojekt inom aluminiumindustrin

Forskningsprojektet ”Effektiv återvinning för en miljövänlig produktion av aluminium”, är ett samarbete mellan Swerea KIMAB, Acreo Swedish ICT och Stena Recycling i Sverige samt Lizhong Group i Guangzhou, Kina. Projektet har en total budget om 10 Mkr.

Under våren 2013 har Swerea KIMAB drivit en förstudie rörande möjligheterna att använda ett verktyg för online-analys (LIBS) för att analysera aluminiumskrot för ökad återvinning och minskat ekologiskt fotavtryck av aluminiumproduktion. Förstudien drevs med avsikten att mynna ut i svensk-kinesiska samarbeten. Under våren var Rein Vainik och Bertrand Noharet från Acreo Swedish
ICT på besök i Kina och träffade representanter från stora delar av den kinesiska
aluminiumindustrin, vilket senare ledde till ett gemensamt projektförslag.

VINNOVA har nu beslutat att satsa 5 miljoner kronor på forskning kring aluminiumåtervinning. Projektet har en total budget på 10 miljoner kronor inklusive industribidrag. Projektet startar omgående.

Kontakt:
Jonas Gurell, jonas.gurell@swerea.se, 08-440 48 55.

Bildtexter
Återvinngsanläggning i Guangzhou, Kina.

Ämnen

Kategorier


Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, process-, produktionsteknik samt produktframtagning. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 650 Mkr/år. Verksamheten bedrivs i fem forskningsinstitut (Swerea IVF, Swerea KIMAB, Swerea MEFOS, Swerea SICOMP och Swerea SWECAST) Verksamhet finns i Jönköping, Luleå, Linköping, Mölndal, Piteå, Stockholm och Oslo samt i Brest och St Etienne i Frankrike.

 

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press