Gå direkt till innehåll
Verktyg för presshärdning tillverkas idag genom fräsning. Presshärdning används bland annat vid tillverkning av bilkomponenter.
Verktyg för presshärdning tillverkas idag genom fräsning. Presshärdning används bland annat vid tillverkning av bilkomponenter.

Nyhet -

Gjutna presshärdningsverktyg kan ersätta frästa

Vinnova har beviljat 300 000 kr till ett projekt för att ta reda på om gjutning kan användas för att göra presshärdningsverktyg med komplexa kylkanaler. Dagens tillverkning, som sker genom fräsning, är kostsam, och en ny metod skulle leda till lägre tillverkningskostnader med kortare bearbetningstider.

De varmformningsverktyg som idag används för presshärdning av ultrahöghållfast stål tillverkas genom att fräsa stålblock till formdelar med kylkanaler. Det är en kostsam och komplex tillverkningskedja med långa bearbetningstider, och om man i stället kunde använda gjutning som tillverkningsmetod skulle tillverkningstiden kortas och priset på formdelar på sikt kunna halveras.

Projektet ska ge svar på om gjutmaterialet klarar de termiska och mekaniska lasterna i processen, och om gjutning kan användas för att skapa komplexa kylkanalerna i presshärdningsverktyg. En gjuten prototyp med optimal värmeöverföring mellan verktyg och kylmedia kommer att tas fram och testas under verkliga förhållanden. Om resultaten från försöken lyckas kommer prototypen också att testas under seriemässiga produktionsförhållanden.

Swerea MEFOS koordinerar projektet som pågår 6 månader, och övriga partner är Swerea SWECAST och Conex AB.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press