Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Årets första nyhetsbrev från Swerim.

Swerims nyhetsbrev #1 2024

Årets första nyhetsbrev från Swerim handlar bland annat om ett nytt forskningssamarbete; en ny arena för väte i process och material samt två pristagare och två evenemang som äger rum i maj månad.

Hans Magnusson, Swerim, har tilldelats Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Lagneborgpriset 2023 tilldelas Hans Magnusson

Lagneborgpriset 2023 om 25 000 kr tilldelades Hans Magnusson, Swerim för sina insatser inom utveckling och användning av materialmodeller för tillämpad material- och processutveckling.

Ulrik Henriksson vid roterugnen I CemVisions demoanläggning.

Nytt samarbete mellan CemVision och Swerim

– Cemvision är ett klimatbolag specialiserat inom cement, vi tror att vårt arbete tillsammans med metallforskningsinstitutet Swerim kommer möjliggöra att vi snabbare kan se klimatsmarta produkter på marknaden, säger Ulrik Henriksson, Tech lead på CemVision.

Blykallas planerade kärnkraftsanläggning.

Samarbete mellan Blykalla och Swerim

Vi är glada att meddela att Blykalla och Swerim har inlett ett nytt forskningssamarbete. Blykalla är ett svenskt deeptechföretag som utvecklar och bygger små modulära blykylda reaktorer för att leverera nästa generations ren energi. Swerim är ett metallforskningsinstitut som bedriver industrirelaterad forskning och utveckling kring metaller och deras väg från råmaterial till färdig produkt.

Elsayed Mousa, senior forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim är för tredje gången med på Stanford Universitys lista över de mest inflytelserika forskarna i världen.

Swerim-forskare med på internationell topplista över inflytelserika forskare

Elsayed Mousa, senior forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim är för tredje gången med på Stanford Universitys lista över de mest inflytelserika forskarna i världen. När listan publicerades nu i oktober var han på plats 39! Det är en känsla utöver det vanliga! Det är förstås en stor ära och ett bevis för vad jag kunnat bidra till när det handlar om metallurgisk forskning.

I Bio4Cupola-projektet lyckades vi ersätta upp till 35 procent av gjuterikoksen med biokolbriketter

Hållbara biokolbriketter revolutionerar gjuterier

Swerim har tillsammans med Volvo Powertrain, Envigas och Carbomax nått enastående framgång i uppdraget att minska utsläppen av växthusgaseri. – Projektet nådde en anmärkningsvärd milstolpe genom att ersätta upp till 35 procent av gjuterikoksen med biokolbriketter, vilket resulterade i avsevärda minskningar av fossila koldioxidutsläpp och energi från fossil koks, berättar Elsayed Mousa, Swerim

Tåsjömasten – 330 meter hög, innan den revs 2020.

Höga master klarar långvariga och extrema förhållanden

Flertalet av de master som Teracom ansvarar för börjar närma sig 60 år och det är viktigt att utvärdera deras skick för att få en uppfattning om när i framtiden det är dags att byta ut dem. Swerim har på uppdrag av Teracom Samhällsnät utfört en unik provning av den nedmonterade TV- och radiomasten Tåsjömasten. Eftersom masterna är höga och smala, över 300 meter, utsätts de för extrema belastningar

Invigning av labb i Luleå

Invigning av labb i Luleå

Lyckad invigning av metallforskningsinstitutet Swerims agglomeringslabb – ett laboratorium som skapar nya möjligheter för en gruv- och stålindustri under pågående omställning för industrin. Ett femtiotal personer deltog i invigningen som ägde rum hos Swerim i Luleå. Deltagarna kom från Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Samarbetet kommer att bidra till vår framtida utveckling av optimerade eldfasta produkter, flödeskontrollsystem och processtyrningsalgoritmer, säger Gernot Hackl, Head of Global Simulation, RHI Magnesita.

Swerim i partnerskap med världsledande bolag

Swerim välkomnar RHI Magnesita som ny samarbetspartner! Bolaget är världsledande när det handlar om att ta fram eldfasta produkter och system som kräver temperaturer över 1 200°C inom ett brett spektrum av industrier, inklusive stål, cement, icke-järnmetaller och glas.

Bildtext: Anton Jansson, Swerim tar emot priset för bästa överlämning av Gert Nilsson, Jernkontoret.

Pris för årets överlämning

Pris för årets överlämning till projekt TORAD – Verktyg för accelererad utveckling av nästa generation avancerade höghållfasta stål.

Towa Eriksson, Uppsala universitet och Lars-Olov Nordberg, Swerim framför den testrigg där fluidiseringsförsöken med vätgas ska genomföras.

Försök pågår med klimatneutral framställning av molybden

I Sverige förbrukas 8 500 ton av metallen molybden årligen, framför allt vid framställning av högpresterande, rostfritt stål och verktygsstål. I laboratoriemiljö på Swerim pågår just nu försök med att reducera molybdenoxid med vätgas. I industriell skala skulle det innebära stora miljövinster – och sannolikt även bli mer kostnadseffektivt.

Visa mer