Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Swerea KIMAB besöker Brasilien med Annie Lööf

    Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT besöker Brasilien tillsammans med en svensk delegation den 6–10 maj. Syftet med resan är att utveckla det innovativa och industriella samarbetet mellan Sverige och Brasilien och då främst brasilianska forsknings- och innovationsaktörer inom området aluminiumåtervinning.

  • Pris för mångårigt arbete för en hållbar framtid

    Vid årets utdelning av Näringslivets Pris i Luleå vann Swerea MEFOS Energi- och hållbarhetspriset. Motivering: "Årets vinnare är ett företag med Luleå i hjärtat och världen som arbetsplats. Företaget har arbetat med hållbarhet långt innan det var ett begrepp. Genom att sammanföra kunskap och teknik på nya sätt uppnår Swerea Mefos resultat som har stor betydelse för en hållbar framtid."

  • Geometrioptimerad limfogning - ett nytt FFI-projekt

    I ett nystartat FFI-projekt antas utmaningen att optimera och kvalitetssäkra limprocessen. Med hjälp av automatisk banplanering och avancerad simulering ska projektet bana väg för det ökande behovet av limanvändning i de nya lättare fordonen. Projektet ska säkerställa reproducerbara limfogar som klarar lastfall och variation i komponenter.

  • Svensk-finskt samarbete inom mineralteknik och metallurgi

    Swerea MEFOS och GTK i Finland har ingått ett samarbetsavtal för att utöka erbjudandet inom mineralteknik och metallurgi till kunderna. GTK:s Mineraltekniska laboratorium (GTK Mintec) i Outokumpu är specialiserat på processundersökning av malmer och utveckling av anrikningsteknik i samarbete med industrin, leverantörer av utrustning och forskningsinstitut.

  • LKAB och Swerea MEFOS skrev nytt avtal

    Ett nytt samarbetsavtal om LKAB:s experimentmasugn har undertecknats i Luleå av Per-Erik Lindvall, LKAB och Göran Carlsson, vd samt Peter Samuelsson, ordförande i Swerea MEFOS. Avtalet löper på tre år.

  • Nya vägräcken bättre mot korrosion

    Swerea KIMAB och Trafikverket har samarbetat under många år. I senaste projektet har korrosionsfrågor på en ny typ av vägräcken kartlagts. Bakgrunden till arbetet sträcker sig 15 år tillbaka, då många räcken rostade sönder – snabbt och oväntat.

  • Swerea storsatsar på industriell återvinning

    Trenden är tydlig: ökat resursutnyttjande, mindre avfallsmängder, säkerställande av råmaterialflöden och kostnadsbesparingar blir allt viktigare. Swerea stärker nu därför sin roll som tongivande FoU-aktör inom industriell återvinning inom en rad olika sektorer. Ett övergripande mål med satsningen är att stärka Sveriges och Europas förmåga att vara självförsörjande av råvaror.

  • Sverige återvinner aluminium tillsammans med Kina och Brasilien

    Om vi kan ta vara på aluminium och återvinna denna, gör vi en energibesparing på ca 95 procent jämfört med nytillverkning, berättar Jonas Gurell, forskningsledare vid Swerea KIMAB. Totalt sett blir det en enorm besparing och det är otroligt stimulerande att få vara med och införa denna möjlighet i länder som Kina och Brasilien där efterfrågan av materialet växer, liksom behovet av återvinning.

  • Industrin satsar 8 miljoner på PRISMAs forskning

    Forskningscentret PRISMA (Centre for Process Integration in Steelmaking) vid Swerea MEFOS har tecknat ett nytt treårigt avtal med industriparterna för fortsatt forskning om processintegration och systemoptimering inom metallurgisk industri. Det är SSAB EMEA, SSAB Merox, Ruukki Metals, LKAB, Höganäs AB, AGA Linde och Lulekraft som tillsammans satsar 8 Mkr över tre år.

  • Swerea MEFOS representerar europeisk stålindustri

    Swerea MEFOS har på initiativ av Eurofer utsetts som representant i nätverket ”Critical Raw Materials Innovation Network (CRM_InnoNet) som är ett nytt projekt inom EU:s sjunde ramprogram. Swerea MEFOS uppdrag är att bevaka den europeiska stålindustrins intressen.

  • Rune Lagneborg priset 2012

    Tadeusz Siwecki, Senior Scientific Advisor vid Swerea KIMAB, har tilldelats Rune Lagneborgspriset 2012, om 30 000 kr, för att under lång tid på ett föredömligt systematiskt sätt byggt upp en högklassig forskningsverksamhet inom området termomekaniska processer

  • En global ledare i kampen mot korrosion stärker sin position ytterligare

    Korrosionskador, eller det man dagligen kallar rost, orsakar mycket stora skador årligen i Sverige och globalt. Internationella undersökningar har uppskattat dessa till 3 procent av den global BNP vilket för Sverige skulle motsvara ca 100 miljarder kronor. Tillsammans med våra kunder har vi långtidsexponeringar av olika material och -kombinationer på utvalda lastbilar i olika delar av världen.

Visa mer