Gå direkt till innehåll
En ny mätteknik ska objektivt mäta och visualisera rörs rakhet online. Foto: Maria Åsén
En ny mätteknik ska objektivt mäta och visualisera rörs rakhet online. Foto: Maria Åsén

Nyhet -

Ny mätmetod ska ge rakare rör

Bättre materialutbyte, minskade kassationer och ett kvitto på att produkten uppfyller kravspecifikationen. Det är några av de vinster som kan uppnås med ett nytt mätsystem vid rörtillverkning.

Svensktillverkade rör i högpresterande nischstål har en stark marknadsposition och god utvecklingspotential. Kundernas krav på rakhet är redan idag högt ställda, men i takt med att kraven ökar ytterligare så ökar även behovet av nya mätmetoder. Idag mäts rakhet ofta manuellt, där man tar ut ett antal rör som stickprov för att bestämma rakheten. Detta är ett hantverk som kräver noggranna och erfarna operatörer med gott ögonmått. Den manuella hanteringen gör också att omställningar mellan dimensioner och kvaliteter kan vara tidskrävande.

I ett nystartat projekt, som drivs av Swerea MEFOS, ska ett nytt kontaktfritt mätsystem utvecklas som kan mäta, kvantifiera och visualisera formen i tre dimensioner. Målet är att erbjuda en hållbar lösning som underlättar operatörernas beslut samt säkerställer och dokumenterar produktens kvalitet. Roger Andersson, forskningschef för Värmning och bearbetningsteknik, ser flera fördelar med systemet.

- Ett nytt mätsystem skulle innebära en betydande förändring genom att ersätta ”ögonmåttet” med en teknik som objektivt kan mäta och visualisera rörs rakhet online. Det underlättar för operatörerna, som idag har ett stort ansvar för att nå rakhetskraven vid rörtillverkning. Produkternas kvalitet säkerställs och dokumenteras, och resultatet blir att spillet minskar.

Systemet utvecklas i pilotskala för att sedan testas i industrin. Tanken är också att mätmetoden sedan ska kunna överföras till andra produkter som stång och balk.

Projektet finansieras med 1,3 miljoner kronor av Vinnova genom SIP Metalliska material. Övriga partner är AB Sandvik Materials Technology, Ovako Sweden, Ruukki Sverige samt Swerea KIMAB.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Margaretha Sönnergaard

Margaretha Sönnergaard

Presskontakt Swerim Marknadskommunikation och press